Diari Més

Llibreters i floristes recuperen les bones sensacions en el Sant Jordi d'estiu a Tortosa

Els escriptors i clients celebren les trobades i el contacte personal que permet aquesta excepcional i calorosa Diada

Dos joves comprant roses a la Floristeria Tost de Tortosa durant el Sant Jordi d'estiu.

Llibreters i floristes recuperen les bones sensacions en el Sant Jordi d'estiu a TortosaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La festa del llibre i la Rosa d'estiu també es viu a Tortosa amb esperança de recuperar les sensacions del Sant Jordi i sobretot amb l'alegria dels retrobaments i el contacte personal que permet la Diada. Les parades s'han tret als carrers i els clients s'han posat a remenar i comprar des de primera hora, complint amb les estrictes mesures de seguretat que s'han demanat. La prudència es combina amb l'emoció i l'esperança que sigui un dia de bones vendes per al gremi. Els floristes s'han preparat perquè aquest dijous ningú es quedi sense rosa mentre les presentacions de llibres i les activitats s'estenen per la tota la ciutat. La Diada acabarà a Tortosa amb actuacions musicals a la plaça de l'Absis.

Les presentacions d'alguns llibres al Museu, la Biblioteca o el Campus de la URV, havien escalfat motors aquesta setmana a Tortosa per viure aquesta atípica i calorosa Diada de Sant Jordi d'estiu. A primera hora d'aquest dijous, les quatre llibreries i floristeries de la capital ebrenca han tret les parades al carrer i els més matiners ja remenaven, amb cautela i distància, entre l'extensa oferta de llibres i flors que s'ha preparat amb la il·lusió de recuperar sensacions i temps perdut. «Hem tingut neguit per si el podríem fer. El podem fer i hem d'intentar que la gent guardi les mesures de seguretat. Enguany volem que estigui tothom al carrer per controlar-ho millor i que només entri al local qui ha de fer alguna consulta», ha explicat Rosa Cubeles, una de les propietàries de la llibreria La 2 de Viladrich.

Entre els munts de llibres i a les parets, cartells vistosos recorden als clients que la mascareta és obligatòria, que cal rentar-se les mans amb gels hidroalcohòlics abans de tocar res, remenar el mínim possible i guardar la distància social entre uns i altres. «Tothom estem molt conscienciats i ja saben què hem de fer. Avui hem de vigilar que se segueixi complint la normativa», ha dit Cubeles.

Aquest dia de la rosa i el llibre d'estiu era important per al gremi de llibreters i floristes però també per a la ciutadania. «Tothom té ganes de comprar llibres, de sortir al carrer i de normalitzar la vida, però hem de prendre mesures i este any és tan diferent que veurem com va sobre la marxa», ha reconegut la llibretera.

L'ambient i les ganes però s'han fet notar aviat encara que Cubeles admet que assolir la xifra de vendes d'un Sant Jordi habitual serà difícil. «Hi ha gent que ja va venir ahir, altres que no voldran sortir, i altres que ja el van celebrar però ens agradaria que la gent vingui a veure les novetats que no han pogut descobrir fins ara perquè estàvem tots tancats a casa», ha animat la llibretera.

«És el dia del llibre al carrer», com destaca Cubeles, i malgrat que no sigui un «Sant Jordi com els altres anys» s'ha preparat perquè sigui un dia del llibre «molt del territori». Més d'una trentena d'autors locals passaran per La 2 de Viladrich i altres llibreries, bars i establiments de la ciutat per presentar i signar eles seves obres, aquest dijous. «Els veurem a gairebé tots enguany. Serà un dia molt dedicat al territori ebrenc», ha destacat.

Més a comptagotes però amb prou assiduïtat, les floristes Lina i Àngels Tost, tampoc han deixat d'atendre, aquest dijous al matí, la clientela que s'apropava a comprar roses, rosers i altres centres i plantes que la Floristeria Tost ha preparat com en un Sant Jordi habitual. «Hem reduït la previsió una mica però estem al centre de Tortosa i no volem que cap client es quedi sense rosa. Hem apostat bastant fort per la clientela de Tortosa. Veurem al final del dia, però un èxit ja ha estat que es pugui celebrar», han explicat. Durant el Sant Jordi confinat també es van reinventar, fent arribar les flors a domicili i coordinant-se i col·laborant amb altres establiments de flors i pastissos de la ciutat. Però aquest 23 de juliol hi havia ganes de treure les roses al carrer. «Els clients van responent que és el més important. Van venint des de primera hora i és molt important per a nosaltres», ha apuntat la Lina.

Entre les roses de la Floristeria Tost també s'hi asseuran escriptors a signar llibres però els més matiners en atendre lectors en aquesta Diada d'estiu a Tortosa han estat els coautors de 'Les veus de les oliveres'. En Manel Mas, Vicky Carles, Conxita Jiménez i Pili Cugat han estrenat les signatures de llibres d'autors ebrencs acompanyats de la primera actuació postconfinament de la cantant Pili Cugat i el guitarrista Carlos Lupprian, amenitzant la primera hora del Sant Jordi d'estiu.

«És una mica estrany però ho hem viscut amb il·lusió i amb por per si es podria fer, i amb ganes de presentar aquest recull tan especial», ha apuntat Jiménez. Els retrobaments han estat el valor més agraït del Sant Jordi d'estiu. «És com despertar de tanta cosa lletja i trobar-nos», ha dit l'escriptora. El Sant Jordi virtual «no va ser el mateix» perquè hi va faltar el contacte directe amb companys i lectors i aquest dijous han agraït poder recuperar-ho, «encara que sigui amb una mascareta pel mig». Com ha remarcat Manel Mas, els escriptors i els poetes necessiten el Sant Jordi com els torroners, el Nadal o les estacions d'esquí, la neu. «S'havia de fer, ho necessitàvem», ha destacat.

A Tortosa durant tot el dia també s'han organitzat tallers infantils, formacions, premis als lectors i jocs en família per diversos racons de la ciutat, i la Diada es clourà amb el recital 'Poesia Amiga, Musicant el rector de Vallfogona', a càrrec de Pili Cugat i Carlos Lupprian. Al vespre també es podrà tornar a gaudir de la Ruta Literària Cristòfol Despuig amb Xell Aixarch.

A Amposta, serà a la tarda-nit quan les llibreries i editorials de la ciutat instal·laran sis parades al carrer Major, i a la plaça de l'Ajuntament quatre autors de la ciutat presentaran i signaran els seus llibres.

tracking