Diari Més

En connexió amb l'art i la natura

El projecte d’art efímer ‘Els Ports, Natura i Art’ adopta en l’edició d’enguany el format de documental

Alfred Porres durant la seva intervenció en l'edició d'aquest any.

En connexió amb l'art i la naturaNani Blasco

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Ports, Natura i Art és un projecte d’intervencions d’art efímer vinculat a Lo Pati–Centre d’art Terres de l’Ebre, que té com a objectiu posar en valor la natura a través de l’art contemporani i reflexionar sobre les relacions que establim amb l’entorn natural. Es tracta d’una acció que consisteix a convocar el públic en un punt del Parc natural dels Ports i fer una passejada per anar trobant diverses intervencions artístiques que engloben l’obra plàstica, la poesia i les performances. Totes, concebudes amb un esperit efímer. D’aquesta manera, es busca que el públic pugui dialogar i interaccionar amb els creadors i acostar-se a l’entorn a través de la seva mirada.

Aquesta iniciativa va néixer l’any 2011 i la d’enguany havia de ser la cinquena edició. Les circumstàncies derivades de la pandèmia, però, han obligat els seus responsables a redefinir la proposta, convertint-la en una experiència virtual que es podrà gaudir a través d’un vídeo documental. Aquest document audiovisual presentarà les sis intervencions que formen part del projecte Ports, Natura i Art d’aquest 2020, i que són obra dels artistes Alfred Porres (Amposta), Cristina Ferré (Reus), Ester Ferrando i Sebastià Martori (Reus), Jordi González (el Masnou), Àlvar Calvet amb la col·laboració de Rosa Serrano (Tarragona) i Sílvia Panisello (Tortosa).

L’audiovisual el van realitzar pocs dies abans del confinament Sergi Quiñonero, curador de Els Ports, Natura i Art, i Nani Blasco, que n’és el gestor cultural i responsable d’audiovisuals. Els seus artífexs són conscients que aquest format no permet compartir l’atmòsfera que cada any es creava in situ, però a la vegada assenyalen que el format audiovisual permet captar les obres des d’una altra perspectiva i apreciar-les amb totes les possibilitats que ofereix el suport digital. Els impulsors del projecte, a més, confien que aquest format els permetrà arribar a més públic –per bé que en les últimes edicions havien superat el centenar de participants.

Sergi Quiñonero explica també que disposar d’aquest material els permetrà mostrar el projecte més enllà del que era el seu marc natural: «podrem fer presentacions allà on calgui. A banda, és un material interessant perquè ens permetrà obrir el debat, comentar i compartir amb el públic que el pugui veure la filosofia del projecte, el nostre posicionament o el que pretenem aconseguir». En un segon terme, assenyala Quiñonero, el document generat enguany serà també una eina útil en el treball amb les escoles, una via que es va obrir l’any passat i que busca desenvolupar activitats educatives amb els infants entorn de l’art i la natura.

Els Ports, Natura i Art 2020 s’estrenarà el diumenge 14 de juny a les 12 del migdia de forma simultània al perfil de Facebook, Instagram TV i web de Lo Pati, i al Facebook de l’Associació Natura i Art.

Ana Matey en l'edició del 2019.

En connexió amb l'art i la naturaNani Blasco

tracking