Diari Més

L'oli d'oliva també es tasta a les xarxes

Aquest dijous la Cooperativa de Godall transmetrà a través d’Instagram un tast dels seus olis

Treballadors de l'oliva a Godall, municipi que compta amb 177 oliveres mil·lenàries.

L'oli d'oliva també es tasta a les xarxesCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els dies 14 i 15 de març s’havia de celebrar al poble de Godall (Montsià) la XVII Fira de l’Oli i de l’Espàrrec. Com va passar amb totes les propostes programades arreu del país, la fira va haver de suspendre’s a causa de la crisi sanitària. Amb la incertesa de quan es podrà tornar a organitzar, els seus promotors han programat un esdeveniment virtual, per al pròxim dijous, 4 de juny, a les 18 h. a través d’Instagram Live.

Serà Balbino Pastor, mestre d’almàssera de la Cooperativa de Godall, qui a través del perfil @lacrimaolea oferirà un tast d’oli. Durant la sessió Balbino explicarà les diferents varietats autòctones, entre les quals destaca la farga, amb la qual s’elabora l’oli Lacrima Olea Mil·lenari, procedent d’oliveres mil·lenàries. Aquestes oliveres van ser declarades Patrimoni Agrícola Mundial per la FAO, l’organització de les Nacions Unides en Agricultura i Alimentació, el símil en agricultura al Patrimoni de la Humanitat.

«Durant la presentació explicarem com són els olis de Godall, elaborats amb les varietats autòctones farga, morruda i sevillenca, que s’envasen sota la Denominació d’Origen Protegida Baix Ebre-Montsià», explica el mestre d’almàssera. Els olis que se’n deriven, assenyala Balbino, «tenen una gran untuositat en boca, resulten frescos i molt aromatitzats». Pel que fa al producte estrella de la cooperativa, el Lacrima Olea Mil·lenari, l’expert explica que és un oli «amb un afruitat d’oliva molt intens, picant i astringent, però a la vegada dolç, molt aromatitzat, amb gustos de plàtan, nou o ametlla, que resulta molt rodó».

Per a totes les persones que no tinguin experiència en aquest tipus de degustacions, la sessió serà també una bona oportunitat per aprendre a catar oli, apreciant-ne les aromes amb l’olfacte i el gust. «Explicarem les notes de cada oli i farem de guia perquè les persones que no hagin fet mai una cata d’oli puguin detectar-les. Sovint passa que la gent nota sabors que no és capaç de definir, però que el cervell les identifica quan algú te les explica», apunta Balbino.

Godall, al cor de la comarca del Montsià, se situa en el vessant de la serra que porta el seu mateix nom. L’economia de la població està basada en l’agricultura, tenint un fort pes el cultiu de l’olivera. Al terme municipal s’han inventariat 177 oliveres mil·lenàries. Alexis Albiol, president de la Cooperativa, explica que la recol·lecció d’aquestes olives es fa seguint un mètode molt acurat, i que aquest oli té una producció limitada perquè les oliveres mil·lenàries no són gaire productives, de manera que es treballen un any sí i un any no. Les varietats autòctones es comercialitzen en format monovarietal, i l’oferta es complementa amb un cupatge del qual se n’encarrega el mateix Balbino, mestre de molí.

Per als usuaris que ho desitgin, la cooperativa ha posat a la venda a la seva botiga online un pack per al tast a un preu especial de 20 euros.

Balbino Pastor, mestre d'almàssera.

L'oli d'oliva també es tasta a les xarxesCedida

tracking