Diari Més

Empresa

Enagás i la CNMC addueixen que el gas coixí no estava inclòs al decret d'extinció de la concessió del Castor

El regulador sosté que el pagament dels 39,22 MEUR és responsabilitat del Ministeri per la Transició Ecològica

Pla general del vaixell de vigilància al voltant de la plataforma marina del projecte Castor, en una imatge d'arxiu.

plataforma, projecte CastorACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pagament a Enagás dels 39,22 milions d'euros pel gas coixí que Escal UGS va començar a injectar al magatzem submarí Castor no estaven inclosos al decret del govern espanyol que va extingir la concessió i s'empara en un mecanisme alternatiu. Així expliquen el mateix gestor del sistema així com la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que els consumidors continuïn assumint a les seves factures del gas el retorn d'aquests diners mentre la resta de pagaments pel projecte Castor han estat aturats i, en part, revertits, des de finals de 2017. L'ordre ministerial de retribucions del sistema gasista d'aquest 2020 preveu el pagament de 3,36 milions i en quedaran pendents d'amortitzar al voltant d'11 milions els pròxims anys.

Les condicions del pagament pel gas coixí, la compra del qual el govern del PP va encarregar l'any 2013 a Enagás per la incapacitat financera de la filial d'ACS per concórrer a la subhasta, es troben regulades dins d'una ordre de l'antic Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, la ITC/3995/2006, de 29 de desembre de 2006. Va ser l'ordre que, precisament, va modificar les condicions de retribució dels magatzems subterranis de gas naturals de la xarxa bàsica a partir del qual es va fonamentar inicialment el negoci del projecte Castor.

En aquest sentit, la CNMC ha precisat, a preguntes de l'ACN, que aquests pagaments no es troben entre els paralitzats i revertits per les sentències del Tribunal Constitucional i el Tribunal Suprem perquè la retribució del gas coixí no estava inclosa al decret 13/2014 aprovat pel govern del PP que acceptava la renúncia d'Escal UGS a la concessió –indemnitzant-la amb 1.351 milions d'euros- i encarregant a Enagás la hibernació de les instal·lacions. En aquest sentit, el regulador ha recordat que el trasllat d'aquests pagaments als consumidors és responsabilitat del Ministeri per la Transició Ecològica.

Segons ha confirmat l'organisme regulador, tant els bancs titulars dels drets de cobrament per finançar el crèdit com la mateixa Enagás han retornat els diners que han rebut, respectivament, per l'amortització de l'operació com per les tasques d'hibernació fins a finals de 2017. En total són 186 dels 368,4 reclamats arran de la revisió d'ofici endegada per la CNMC l'agost del passat 2019 per recuperar els diners que els consumidors havien pagat fins les sentències judicials.

La CNMC, personada al concurs de creditors d'Escal UGS

Per la seva banda, Escal UGS, que havia de retornar inicialment 195 milions d'euros que va rebre en concepte de retribucions i manteniment, no ha fet efectiu els pagaments. L'exconcessionària controlada per Florentino Pérez, precisament, es troba en situació de concurs de creditors des del passat mes de setembre. Un procediment al qual s'ha personat també la CNMC, segons han confirmat fonts de l'organisme a l'ACN.

tracking