Diari Més

Agricultura

Jordà diu que el tall de la C-12 a Flix el faran «onze persones» a qui no ha agradat el pacte pels ajuts per l'incendi

Apunta que serà una mobilització «d'interessos particulars» i afegeix que les organitzacions agràries no hi han dit res

Pla general d'un grup de manifestants afectats pels focs del juny mostrant una pancarta que demana la dimissió de la consellera Teresa Jordà, el 18 d'agost del 2019 (horitzontal)

Teresa Jordà, Flix, pagesos, tall, ajuts directes, incendi de la Ribera d'Ebre, C-12, ramadersACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha dit que el tall de la C-12 a Flix anunciat per diumenge a la tarda no el faran pagesos sinó «onze persones» a qui no els ha agradat des del «minut zero»la manera com s'han pactat els ajuts per l'incendi de la Ribera d'Ebre. Jordà ha reconegut que segurament aquestes qüestions «mai es fan al gust de tothom»però el Departament té unes «premisses molt clares» que passen per «parlar amb els professionals que treballen cada dia». La consellera ha lamentat la mobilització prevista i ha afegit que els interessos per fer-la «són molt particulars», fet que es demostra partint de la base que les «organitzacions agràries no han dit res». La protesta però, si que compta amb el suport del sindicat Asaja.
Jordà també ha volgut deixar clar que si bé les ajudes estan condicionades al fet que s'han d'assegurar els cultius, només s'ha de pagar l'assegurança en qüestió a partir del moment en que hi ha producció. «Si els primers anys no són productius no s'ha de pagar l'assegurança», ha dit la consellera, que també ha matisat que el preu sempre es paga en funció del volum de producció.

El tall de la C-12 a Flix d'aquest diumenge es fa per exigir a Agricultura que rebaixi els requisits de les subvencions i no s'obligui als afectats per l'incendi del juny passat a contractar una assegurança de cinc anys per als cultius, que costaran quatre vegades més del que rebran. Segons l'alcalde de Bovera (Garrigues), Òscar Acero, una persona que té 30 hectàrees i se n'hi ha cremat 5, ha de pagar una assegurança de cinc anys de 26.000 euros i l'ajuden amb 5.500 euros. Els ajuts són d'1,33 euros per olivera als terrenys de secà i de 3,5 euros per olivera als de regadiu.

Els ajuts que ja es van pagar el 31 de gener, tot i algunes al·legacions presentades pels agricultors, s'hauran de tornar si no es contracta l'assegurança de l'olivera per cinc anys. La mesura afecta uns 80 pagesos amb terreny cremat a l'incendi del juny. Després de diverses reunions, l'última amb el director general de Desenvolupament Rural, Oriol Anson, i altres representants del Departament la setmana passada, han decidit emprendre accions de protesta per fer recular el Govern.

tracking