x
Cercador de l’Hemeroteca
Español
Seccions

Tarragona Reus Costa Daurada

Tarragona
15.12 º
3.6 Km/h
Societat
Pla general del pas flotant instal·lat per salvar un dels ullals en la ruta circular per l'interior de l'espai.

Un recorregut adaptat fa visitable les interioritats dels ullals de Baltasar, al delta de l'Ebre

Pla general del pas flotant instal·lat per salvar un dels ullals en la ruta circular per l'interior de l'espai.

Un recorregut adaptat fa visitable les interioritats dels ullals de Baltasar, al delta de l'Ebre

El parc natural completa el tram inicial amb una passarel·la de fusta que habilita una ruta circular d'uns 800 metres

Actualitzada 05/03/2020 a les 15:47

El parc natural del delta de l'Ebre ha completat el recorregut per l'interior dels ullals de Baltasar que permet oferir un ruta circular i també adaptada per als visitants amb problemes de mobilitat. L'actuació ha suposat la instal·lació d'un tram d'uns 200 metres de passarel·la de fusta, que dona continuïtat al camí ja existent. En total, el nou recorregut circular té uns 800 metres de llargada que se sumen als 1.800 metres habilitats fa uns mesos a la zona de bosc de ribera del mateix espai. La inversió total en aquests dos projectes ha estat d'uns 90.000 euros. Aquest singular espai, amb un ecosistema propi, ha estat objecte de diferents projectes de neteja i restauració des de la seva adquisició pública l'any 2009.
 
La nova ruta habilitada recorre els principals ullals, surgències subterrànies permanents d'aigua dolça procedent dels Ports i de la serra del Montsià, creuant també l'abundant vegetació que el poblen, amb senillars, nenúfars o boscos d'eucaliptus. Per les seves característiques, es tracta d'un espai de gran valor ambiental, on hi habiten també tortugues, granotes i aus. Està declarat refugi de pesca i de caça. Durant l'última dècada, i després de la seva explotació antròpica, s'ha retirat la brossa, extret les espècies invasores i se n'han reintroduït d'autòctones.

La primera fase per habilitar el recorregut intern va aprofitar els camins ja existents que permetien accés a diferents ullals. En aquells moments, però, la manca de pressupost va permetre completar el recorregut circular. La segona fase ha suposat obrir un nou pas, amb una infraestructura «més respectuosa» i lleugera, completant l'itinerari amb un tram d'uns 200 metres de passarel·la de fusta i un pas flotant del mateix material per salvar un dels ullals. «Permet introduir-se dins dels hàbitats, dins de la vegetació i fer-ho més proper. Fer un camí, en una zona de torba, suposava compactar molta terra. Quan creixi la vegetació el recorregut quedarà molt a dins de l'espai», explica el director del parc natural, Francesc Vidal.

La posada en servei d'aquesta nova ruta circular, segons remarca el parc, vol donar continuïtat a la implementació de projectes plenament adaptats perquè en puguin gaudir tots els públics, incloses les persones amb problemes de mobilitat. Segons ha recordat la directora territorial del Departament de Territori i Sostenibilitat, Lídia Pino, bona part dels nous equipaments, com miradors o passarel·les del parc natural, ja es troben adaptats. «Està bé que qualsevol persona amb qualsevol circumstància pugui venir», subratlla. En la mateixa línia, el regidor de Turisme de l'Ajuntament d'Amposta, Pep Simó, considera necessari «treballar per fer espais per a tothom», com la instal·lació de panells informatius en Braille.

Piròman als ullals
La posada en marxa d'aquest recorregut, però, ha quedat parcialment llastada pels efectes de l'incendi que la vegetació dels ullals va patir el passat 3 de febrer, just abans que comencessin les cremes controlades de senillar que efectua regularment el parc. Un fenomen, segons Vidal, que es produeix de forma clarament intencionada i que es repeteix cada hivern per la mateixa època des dels últims vuit anys.

«És quan la vegetació està més seca, per les tardes, quan la vigilància ja no està tan activa, i en dies de vent de dalt», precisa. Tot plegat té conseqüències ambientals sobre l'espai, on ha afectat àrees diverses àrees de vegetació, i també ha afectat alguns trams de la nova passarel·la. «A la primavera ja no es veurà perquè la vegetació estarà totalment restaurada», ha apuntat.
Temes relacionats
Comenta el contingut : Un recorregut adaptat fa visitable les interioritats dels ullals de Baltasar, al delta de l'Ebre
Diari MesDiari Mes és una marca registrada de Tamediaxa, S.A.

Redacció i administració: Carrer Manuel de Falla, 12 Baixos. Tarragona

977 21 11 54

Redacció a Reus: Carrer Monterols, 36 2n. Reus

977 32 78 43

diari.mes és un mitja
auditat per OJDInteractiva
Diari Mes

Amb la col·laboració de:
Diari Mes