x
Cercador de l’Hemeroteca
Español
Seccions

Tarragona Reus Costa Daurada

Tarragona
19.71 º
16.668 Km/h
Exposició
Imatge d'un dels cartells que es podran veure a la mostra del Museu de les Terres de l'Ebre.

El Museu Terres de l'Ebre acull una exposició temporal sobre els cartells propagandístics de la Guerra Civil

Imatge d'un dels cartells que es podran veure a la mostra del Museu de les Terres de l'Ebre.

El Museu Terres de l'Ebre acull una exposició temporal sobre els cartells propagandístics de la Guerra Civil

La mostra es titula 'El llapis, arma de guerra antifeixista 1936 – 1939' i es podrà veure fins al 19 d'abril

Actualitzada 26/02/2020 a les 16:19

La sala d'exposició temporals del Museu de les Terres de l'Ebre a Amposta acollirà des de divendres, fins al 19 d'abril, l'exposició 'El llapis, arma de guerra antifeixista 1936 – 1939'. Es tracta d'una mostra amb trenta cartells dels principals artistes del període i dibuixants anònims que es van fer servir durant la Guerra Civil espanyola com a elements de propaganda. L'exposició ha estat organitzada a partir de la col·lecció de Julio Allepuz i del comissariat i el procés de documentació de Teresa Ferré Panisello. Hi destaca un conjunt de vuit projectes de cartell d'autoria desconeguda, un material excepcional del 1938 que rarament es pot exposar.
 
La mostra compta amb cartells dels artistes catalans Carles Fontserè i Martí Bas, els valencians Josep Renau i Manuel Monleón i de José Bardasano, Mariano Rawicz o Antonio Cañavate, entre altres, que van desenvolupar la seva feina a la Madrid assetjada. L'exposició repassa també l'ús dels cartells en postals i la importància que va tenir el món editorial amb llibres il·lustrats editats durant la guerra, com 'No pasarán! Ispania volum II', publicat a la Unió Soviètica amb disseny d'El Lissitzky i Evgenii Goliakhovsky; o àlbums d'il·lustracions com 'Estampas de la revolución española. 19 de Julio 1936', de José Luis Rey Vila.

També s'exposaran ells dibuixos premiats en un concurs de caricatures antifeixistes organitzat per la UGT el 1938 i la carpeta Madrid amb text introductori d'Antonio Machado i obres de diferents dibuixants.
La Guerra Civil va significar una fita en la propaganda i marcà les pautes per a la II Guerra Mundial. Per primera vegada nous mitjans de comunicació de masses com la ràdio i el cinema sonor existien en un conflicte bèl·lic, però el cartell va continuar sent un dels elements propagandístics fonamentals, que recollia la modernitat de l'avantguarda soviètica i la publicitat comercial. Els grans centres de producció comunicativa, Barcelona, Madrid i València van posar tots els recursos disponibles a favor de la jove democràcia republicana. Sindicats com la CNT i la UGT, partits polítics com el PSOE, el POUM o el PSUC, institucions com la Generalitat de Catalunya o el Ministerio de Propaganda van crear organismes i seccions dedicats a l'estratègia propagandística.
Temes relacionats
Comenta el contingut : El Museu Terres de l'Ebre acull una exposició temporal sobre els cartells propagandístics de la Guerra Civil
Diari MesDiari Mes és una marca registrada de Tamediaxa, S.A.

Redacció i administració: Carrer Manuel de Falla, 12 Baixos. Tarragona

977 21 11 54

Redacció a Reus: Carrer Llovera, 18. 1r 1a. 43201 Reus

977 32 78 43

diari.mes és un mitja
auditat per OJDInteractiva
Diari Mes

Amb la col·laboració de:
Diari Mes