Diari Més

Patrimoni

El Govern delimita l'entorn de protecció de l'abric de pintures rupestres Cova del Taller de Tivissa

Les pintures inclouen un gran cérvol, el més gran documentat fins ara a Catalunya

Imatge del crvol que es conserva a la Cova

El Govern delimita l'entorn de protecció de l'abric de pintures rupestres Cova del Taller de TivissaGeneralitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha aprovat delimitar l'entorn de protecció de l'abric amb pintures rupestres anomenat Cova del Taller, a Tivissa (Ribera d'Ebre), declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) i inscrit a la Llista de Patrimoni Mundial per la UNESCO. Les pintures d'aquest abric s'inclouen dins l'estil naturalista o llevantí clàssic. Hi destaca un gran cérvol, el més gran documentat fins ara a Catalunya.

L'any 1998, per a l'elaboració de l'expedient presentat a la UNESCO, només es va incloure la coordenada geogràfica de l'abric, protegint d'aquesta manera només les pintures. No obstant això, en els darrers anys, s'han establert nous criteris que determinen que l'art rupestre és inseparable del seu entorn paisatgístic i que un abric amb pintures rupestres s'ha de protegir dins del paisatge natural en el qual s'integra.

Des del Servei d'Arqueologia i Paleontologia i dins del Corpus de Pintures Rupestres de Catalunya, es va posar en marxa el projecte per delimitar els entorns de protecció dels jaciments amb art rupestre inclosos en la Llista de Patrimoni Mundial. L'objectiu és evitar que l'alteració d'aquest entorn pugui afectar els valors, la contemplació o l'estudi de les pintures.

Per això, entre d'altres aspectes, apunta el Govern, cal que en aquest àmbit es vetlli per la visualització correcta del bé i per la integració harmònica de les possibles edificacions, instal·lacions o usos que s'hi puguin establir en el futur. Es pretén assolir l'equilibri entre la necessitat de crear aquesta àrea de protecció al voltant del bé que en garanteixi suficientment la preservació, i la voluntat de no afectar més espais dels estrictament necessaris.

El Govern ha establert també els criteris bàsics que amb caràcter específic han de regir les intervencions a la zona arqueològica declarada BCIN, destacant la prohibició d'algunes activitats que poden malmetre el bé, i per tant, la protecció total d'aquest excepcional patrimoni.

tracking