Diari Més

Temporal Gloria

Balfegó preveu «pèrdues importants» en les instal·lacions de tonyines pel temporal

Apunten que els túnids trobats la costa haurien «escapat vius per la part superior de les seves instal·lacions a causa del fort onatge»

Instal·lacions de tonyina vermella de Balfegó.

tonyina vermella de BalfegóCanal Terres de l'Ebre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup tonyinaire Balfegó, de l'Ametlla de Mar, ha assegurat aquest dimarts que encara no ha pogut determinar el nombre d'exemplars de tonyina vermella afectats pel temporal a causa de la manca de visibilitat, tot i que preveu que les pèrdues seran importants.

En un comunicat, el grup tonyinaire assenyala que la setmana passada, immediatament després del pas del temporal Gloria, va iniciar les tasques per comprovar l'estat de les seves instal·lacions situades davant de les costes de l'Ametlla de Mar, «però l'escassa visibilitat sota l'aigua, amb prou feines una braça, no permet comptabilitzar de manera precisa l'impacte en el nombre d'exemplars».

«Tot i no poder quantificar les baixes per la manca de visibilitat, sembla ser que hi haurà pèrdues importants», assenyala el grup.

Balfegó va informar ahir dilluns al matí d'aquestes circumstàncies a la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, amb què es manté en contacte des del passat 24 de gener.

El pas de la borrasca Gloria pel Delta de l'Ebre va deixar un rastre de centenars de tonyines mortes, que han aparegut a les platges de la costa i que també han provocat problemes als pesquers. Només a la zona del Trabucador, a Sant Carles de la Ràpita, van aparèixer unes 200.

Així ho constatava aquest dilluns la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, que es va entrevistar amb les confraries de pescadors de les Cases d'Alcanar i Sant Carles de la Ràpita.

Els pescadors d'arrossegament van traslladar a Jordà el problema que suposa pujar amb les xarxes les tonyines en estat de putrefacció, ja que fan malbé la resta de captures de l'embarcació.

Per la seva banda, la consellera ha informat que mantenen contacte amb Balfegó a l'espera de saber l'origen exacte de les tonyines mortes. «Estem investigant quin és l'origen. Que algú ens ho expliqui i ens doni xifres. Les coses no passen per generació espontània, no creiem que sigui gaire complicat saber d'on vénen i saber xifres. Ens hem posat en contacte amb l'empresa i es continuarà fent», ha constatat la consellera.

No obstant això, Balfegó apunta en el seu comunicat que, segons els seus primers càlculs i els exemplars trobats a la costa, el nombre de tonyines vermelles mortes no és molt elevat, i que «la majoria van escapar vives per la part superior de les seves instal·lacions a causa del fort onatge provocat per la borrasca Gloria».

La Direcció General de Pesca de la Generalitat també s'ha posat en contacte amb el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació per evitar que se sancioni els pesquers que capturin els exemplars de tonyina escampats pel mar, ja que la pesca d'aquesta espècie es troba fortament regulada.

Durant els dies posteriors al temporal van ser molts també els veïns que van esbocinar els exemplars trobats a la platja per emportar-se la carn, i la consellera va advertir així mateix del risc per a la salut que suposa el consum d'aquests exemplars.

MÉS INFORMACIÓ

Veïns de l'Ampolla s'enduen la carn de les tonyines que han aparegut al passeig

tracking