Diari Més

Mobilitat

Trens Dignes convoca una protesta per exigir més trens d'alta velocitat a l'Ebre

Demanen la implicació de les forces polítiques per denunciar uns serveis «residuals»

Trens Dignes està preocupat perquè Renfe dubta de la viabilitat del servei Euromed a les Terres de l'Ebre, el qual es planteja substituir per regionals de velocitat alta Avant.

Trens Dignes està preocupat perquè Renfe dubta de la viabilitat del servei Euromed a les Terres de l'Ebre, el qual es planteja substituir per regionals de velocitat alta Avant.Trens Dignes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plataforma Trens Dignes ha convocat una concentració el diumenge, 19 de gener, a l'estació central de les Terres de l'Ebre, a l'Aldea, a les 11 del matí. És la primera resposta però molt probablement no serà l'última que la plataforma faci contra els nous serveis ferroviaris que deixen l'Ebre amb un únic tren diari d'alta velocitat. La plataforma veu una oportunitat en la provisionalitat de la nova planificació fins a l'1 de març i pressionaran per aconseguir un mínim de quatre trens semi ràpids diaris, com s'havia promès. Criden a les forces polítiques del territori a sumar-se a les mobilitzacions. Consideren que el territori ha de rebutjar serveis de mínims i «residuals» de les necessitats d'altres territoris, com el Camp de Tarragona.

Amb la posada en marxa de la nova variant ferroviària de Vandellòs a Tarragona, les Terres de l'Ebre perden els quatre trens ràpids Euromed que enllaçaven el territori amb Tarragona i Barcelona a canvi d'un únic tren d'alta velocitat que sortirà a les 06:20 hores de l'estació de Tortosa i que, finalment, tornarà a la tarda a les 18:30 des de Barcelona –segons consta a la web de Renfe-. Unirà la capital ebrenca amb la catalana en poc més d'una hora i mitja. «No tenim clar qui ha aconseguit aquest servei. La Generalitat diu uns horaris i Renfe en posa uns altres. El PSC s'ho atribueix i la Generalitat també», ha explicat Josep Casadó, portaveu de Trens Dignes.

També s'ha modificat l'horari d'un dels sis Talgo que enllacen l'estació central de l'Ebre, l'Aldea-Tortosa-Amposta, amb Tarragona i Barcelona perquè hi hagi dues freqüències d'aquest servei al matí, i només es redueixen els temps de trajecte de les Rodalies i Regionals entre 8 i 11 minuts, lluny dels més de 20 minuts que s'han anat allargant els temps de viatge d'aquests trens per incorporar-hi els retards constants que acumulaven. Els trens seguiran acumulant més de 200 minuts de viatge més cada dia en comparació el 2016.

Davant la provisionalitat d'aquesta planificació, que s'ajustarà l'1 de març, quan faci un mes i mig que funciona la nova variant, la plataforma ha activat les mobilitzacions per pressionar i aconseguir una proposta de mínims per a les Terres de l'Ebre que inclogui quatre trens diaris per sentit d'alta velocitat, o almenys quatre trens llançadora fins a l'estació del Camp de Tarragona, per enllaçar amb els Avant que vénen de Lleida i Saragossa. «Pensem que encara tenim alguna oportunitat perquè la plataforma no només ho considera insuficient, ho considerem indignant, sembla que literalment se'n fotin del territori», ha criticat.

El diumenge 19 de gener convoquen una concentració de protesta a l'estació de l'Aldea a les 11 del matí, amb el lema «Per uns serveis dignes, ni un tren menys». Assenyalaran també que els serveis ferroviaris de mitja distància a les Terres de l'Ebre no es poden preveure només per facilitar la mobilitat cap al nord. «Necessitem trens d'alta velocitat cap al nord del País Valencià. No som un territori aïllat i volem trens que vagin cap a Castelló des de Tortosa, i que vinguin cap aquí des de Benicarló», ha insistit Casadó. «Permetria donar vida a l'estació d'Ulldecona que és l'única on els trens poden parar al Montsià, i estem parlant de donar servei a la meitat de la població del territori», ha afegit.

Des de Trens Dignes han lamentat que les administracions i forces polítiques del territori «acceptin sense condicionants» que territoris com el Camp de Tarragona tinguin uns serveis ferroviaris adequats i que els de l'Ebre siguin «residuals» de les seves necessitats. «Els nostres polítics han assumit aquesta 'residualitat' però sembla que la Conselleria de Territori no i s'hagi posat les piles. Es tracta que no les tanquin», ha assenyalat el portaveu de la plataforma. «Esperem els nostres representants polítics a les mobilitzacions, que decideixen lluitar per les necessitats territori. Seria hora que no només per quedar bé davant unes eleccions, participin i s'ho creguin», ha afegit.

Més enllà d'aquest objectiu imminent per millorar el servei d'alta velocitat del territori, la plataforma no desisteix de seguir reclamant que es mantingui l'Euromed i que es pugui usar a preus comercials habituals cap a Barcelona i cap a València, per horaris que «responguin a les necessitats del territori», per la dissolució de la Taula de Mobilitat i la creació d'una ATM (Autoritat de Mobilitat Territorial) per a les Terres de l'Ebre, per millorar els temps de viatge de Rodalies i Regionals i per la creació d'una línia de busos, amb parada a l'estació, que connecti amb els horaris de tren a l'Aldea.

tracking