Diari Més

Societat

Tortosa acull un projecte de prevenció del masclisme a través de les pantalles entre el jovent

La iniciativa pretén sensibilitzar el jovent i aturar el repunt de les agressions i assetjaments per raó de gènere que s’està produint

Imatge d'arxiu d'un telèfon mòbil.

Els Mossos alerten d'una estafa per desbloquejar el mòbil després de robar-te'lCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) ha presentat a Tortosa el projecte educatiu Unfollow a les Violències Masclistes, enfocat a prevenir i abordar el masclisme i les relacions abusives que es donen entre adolescents i joves a través de les xarxes socials o altres entorns digitals. La iniciativa consta d’una guia pedagògica, unes fitxes de suport per tal de dinamitzar activitats amb joves i una sèrie de formacions a professorat i educadores i educadors de diferents àmbits.

L’acte de presentació, que ha tingut lloc aquesta tarda a la Delegació Territorial del Govern de la Generalitat a Tortosa, ha comptat amb l’assistència d’una quarantena de persones, la majoria professorat de secundària. Georgina Rodríguez, membre del Secretariat del CNJC, ha inaugurat l’acte explicant la necessitat de treballar les violències masclistes en el context de les noves tecnologies, aportant diverses reflexions com l’efecte multiplicador i la constant exposició al masclisme a causa de la immediatesa i l’anonimat d’aquests nous mitjans.

A continuació, ha tingut lloc una xerrada per donar a conèixer les violències masclistes més comunes que tenen lloc a les xarxes socials entre adolescents i joves. També s’han presentat els diferents recursos i activitats que el CNJC posa a disposició del professorat i les entitats juvenils per abordar la problemàtica des d’una òptica de sensibilització i prevenció. La jornada s’ha tancat amb un taller formatiu on s’ha ensenyat com aplicar els diferents recursos a l’aula o amb grups de joves.

El projecte es va iniciar fa gairebé dos anys. El curs passat es va fer una prova pilot a tres instituts de secundària i a finals de 2018 es va presentar a Barcelona i a la Catalunya Central (Manresa). Enguany el programa s’ha presentat també a Tarragona i a Lleida i ha comptat amb diversos tallers arreu del territori. La iniciativa va sorgir de la voluntat de sensibilitzar i de desplegar estratègies preventives des de diferents sectors educatius com en el món de l’associacionisme.

Segons dades de l’Observatori Català de la Joventut, un 14,3% de les persones joves afirma haver estat objecte d’amenaces o insults a les xarxes socials durant l’últim any. Aquesta proporció augmenta al 20% en la franja d’edat entre els 15 i 19 anys. Els motius més assenyalats són el gènere i l’orientació sexual, les creences i l’origen de la persona.

Unfollow a les Violències Masclistes segueix el fil argumental d’una història fictícia però quotidiana que relata una guia que explica diferents situacions de sexisme a les xarxes com el sexpreading -difusió sense consentiment de fotografies de caràcter sexual o interpretades com a tal-, el control a la parella, la masculinitat, el privilegi i la pressió de grup, la pressió estètica o les humiliacions públiques entre d’altres.

La iniciativa del CNJC s’ha desenvolupat en col·laboració amb entitats expertes en la temàtica, com la Cooperativa Candela Acció comunitària i feminista i Educació per a l’Acció Crítica (EdPAC), i compta amb el suport de l’Institut Català de les Dones.

Sobre el CNJC

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) és la plataforma que aplega més de 90 entitats juvenils a Catalunya. Fundat el 1979, el CNJC promou els interessos de la gent jove, fomenta l’associacionisme juvenil i actua de pont entre el jovent organitzat i les institucions públiques. Els tres eixos d’actuació del Consell són la sensibilització, la formació i la incidència política.

tracking