Diari Més

Carreteres

Els moviment per l'AP-7 gratuïta celebra aquest dissabte l'últim tall de l'N-340

Els veïns organitzen un acte al Museu de les Terres de l'Ebre la mateixa tarda per commemorar els quatre anys de lluita

Desenes de veïns amb pancartes per una AP-7 gratuïta al tall de trànsit a Amposta.

AP-7 gratuïta, tall carreteres, veïns, AmpostaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El moviment veïnal transversal Prou! AP-7 Gratuïta Ja!celebra aquest dissabte a la tarda el seu 240è i últim tall de la carretera N-340 abans que l'autopista de peatge sigui de lliure accés a partir del pròxim 1 de gener. La protesta, que tindrà lloc a l'altura d'Amposta, concretament al punt quilomètric 1.079, i s'allargarà durant mitja hora, serà el preludi d'una tarda d'actes per commemorar i posar en valor la lluita del moviment social en l'alliberament dels peatges de l'AP-7 en el tram que va entre Salou i Alacant, un cop finalitzada la concessió. Amb posterioritat al tall, a les cinc de la tarda, els veïns han organitzat una acte al Museu de les Terres de l'Ebre per commemorar els últims quatre anys de mobilitzacions.

«Acabem ara la primera batalla, és molt important: molt poca gent creia que ho aconseguiríem, tothom ho donava per perdut i nosaltres tenim clar que podíem guanyar», ha reflexionat el portaveu veïnal, Llorenç Navarro. Han estat 1.558 dies de lluita, no només a peu de carretera, tallant la circulació, primer diàriament, després dos cops per setmana i, durant els últims temps, cada dues setmanes.

També han protagonitzat accions com el tancament a la Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre o en plens municipals, han organitzat romeries i han participat en xerrades, conferències i elaborant estudis per carregar-se de raons. «Tot per donar a conèixer una realitat: que hem estat un territori discriminat per la manca d'inversions. Paguem perquè tothom pugui per circular per carreteres i per la nostra, ens tocava pagar», sentencia, tot remarcant que el moviment «no té sigles ni banderes».

L'acte posterior a l'últim tall de carretera, amb audiovisuals i intervencions, servirà per celebrar i també homenatjar la ciutadania que ha protagonitzat la lluita durant tot aquest temps i es reconeixerà la tasca dels mitjans de comunicació. Als veïns els queda la satisfacció d'haver empès decisivament perquè es materialitzi una decisió que hauria d'haver arribat fa dècades. «Aquesta vegada hem guanyat, però no hem de perdre després el que hem avançat. Aquests 20 anys de morts que s'haurien pogut salvar i evitar estan a les costelles d'aquest món polític, que segur que les seves mans estan brutes de sang i no els perdonarem mai. No han treballat per nosaltres», ha avisat Navarro.

A partir d'aquest moment, la pròxima fita, apunta el mateix portaveu, serà aixecar les barreres definitivament de l'ampliada concessió entre Salou i la Jonquera, arran la construcció d'un tercer carril, i que ha de finalitzar l'agost de 2021. «Continuem la lluita, no tallant la carretera sinó fent xerrades, conferències i estudis. Competim contra grans empresaris que utilitzen els polítics com a marionetes i es justifiquen que ho fan per nosaltres. Però es per donar llarga vida a aquestes empreses i fer-les ben riques. Hi estem en contra d'això», ha subratllat el mateix portaveu.

També perquè el tram que ara s'allibera disposi d'un tercer carril que garanteixi la seguretat dels usuaris davant la més que previsible multiplicació del flux de trànsit amb l'alliberament dels peatges, evitar que les carreteres nacionals es converteixin en vies urbanes i lluitar en contra de la implantació de la vinyeta, que entenen com una «privatització de la via pública». Demanen la implicació activa de la classe política per fer front a aquestes amenaces i recorden que, de la seva materialització així com de la manca d'unes infraestructures de comunicació dignes, depèn bona part del futur del territori, així com la possibilitat d'aturar la sagnant marxa de joves i activitats productives cap a fora.

tracking