Diari Més

Societat

Estudiants de la URV entrenen alumnes d'educació especial en un projecte de rugbi inclusiu

L'experiència s'inspira en la fundació escocesa Trust Rugby International que apropa futurs docents a la diversitat

Imatge d'un moment de l'últim entrenament entre alumnes de l'escola Sant Jordi i estudiants de la URV al camp de la Santa Creu de Jesús

Estudiants de la URV entrenen alumnes d'educació especial en un projecte de rugbi inclusiuACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El col·legi d'Educació Especial Sant Jordi de Jesús (Tortosa) ha introduït classes i entrenaments de rugbi entre les activitats del centre amb la participació i complicitat del campus ebrenc de la URV. Els estudiants del tercer grau d'Educació Primària preparen les sessions on treballen amb 26 alumnes d'entre 16 i 21 anys que requereixen algun tipus d'atenció a la diversitat i que cursen programes de formació inicial d'auxiliar de cuina o d'auxiliar d'instal·lacions electròniques.

El rugbi, esport poc introduït als centres escolars, és un instrument d'inclusió social pels seus valors de joc net, solidaritat, treball en equip, respecte per l'altre i disciplina. Els futurs docents s'apropen així a la diversitat que es trobaran a les aules.

El dinamitzador de psicomotricitat del Sant Jordi, Cristòbal Caballé, ha estat l'impulsor del projecte. S'ha inspirat en l'experiència de la fundació escocesa Trust Rugby International, una lliga amb equips on «hi pot jugar tothom, homes i dones de diferents edats i persones amb diferents capacitats». A Cullera (València) hi ha el soci oficial del Trust Rugby International i la idea del Col·legi Sant Jordi és poder participar en el torneig del 2020.

Per fer-ho, l'alumnat del Sant Jordi s'entrena un dia a la setmana. Els estudiants de la URV els fan d'entrenadors una cop al mes aproximadament i juguen amb ells un partit. Són els 44 estudiants que cursen l'assignatura d'Ensenyament i Aprenentatge de l'Educació Física II de tercer curs. Destaquen que amb aquesta experiència poden «sortir de l'aula i aplicar la teoria d'una manera pràctica molt més enriquidora».

El tercer temps dels partits, molt important en rugbi, és també un punt de trobada en què els estudiants de la URV i l'alumnat del Sant Jordi es coneixen una mica més i desfan estigmes.

tracking