Diari Més

Medi Ambient

Dedicat a tothom que estima les oliveres

El conte Arraïlades, sobre el valor de les oliveres monumentals, ha arribat a totes les escoles del país

Il·lustració de Silvia Franzher amb els dos protagonistes de la història.

Dedicat a tothom que estima les oliveresCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tots els centres escolars de Catalunya han rebut, aquest mes de novembre, el conte il·lustrat Arraïlades, on s’explica la lluita per salvar i conservar les oliveres mil·lenàries del sud de Catalunya. Juntament amb el llibre, que s’ha tramès en format digital, se’ls ha fet arribar també una guia didàctica on es convida els escolars a treballar i reflexionar al voltant de l’espoli d’aquests arbres monumentals, així com del seu valor històric i social.

Aquesta és una iniciativa d’Arbres en peu de vida, un projecte impulsat per la plataforma ciutadana Salvem lo Montsià i el grup d’estudis i comunicació ambiental Graëllsia. Arraïlades és la història d’una vella olivera i d’un pagès que s’ha fet gran a la seva ombra, en el que acaba sent també un homenatge a la vella i la nova pagesia. Escrita per Guillem Riba, l’obra està il·lustrada per quinze artistes diferents que han aportat la seva visió a aquest estret vincle entre l’home i la terra: Ignasi Blanch, Roc Blackbloc, Regine Sahmel, Sònia Pérez, Pere Millan, Silvia Franzher, Rut Valles, Jordi Verdes, Agustí Forner, Sergi Ramírez, Josep Redó, Sonia Coloma, Imma Martín, Otto Bonnen i Laia Ortiz. A més, inclou una il·lustració especial, feta a partir d’una foto de plegadores i plegadors d’olives als anys vint, cedida pel Centre d’Estudis Seniencs. D’aquesta manera, aquest llibre esdevé també una cuidadíssima obra d’art col·lectiva, amb el valor afegit de la personal mirada de cada autor.

Quant a la guia didàctica, aquesta s’ha plantejat des d’una mirada interdisciplinària que abasta diverses competències, i ofereix una completa proposta d’activitats que es poden realitzar de manera aïllada o complementària. Aquestes pivoten al voltant de tres grans eixos: Coneguem la nostra història, Cuidem el nostre entorn i Omplim el món de colors.

Les entitats promotores, Salvem lo Montsià i Graëllsia, han fet aquesta acció coincidint amb la continuació del treball al Parlament per articular una llei de protecció per a les oliveres monumentals. Les associacions reclamen que es tinguin en compte les esmenes que van presentar a la proposició de llei i es garanteixi «una protecció efectiva al cultiu i al paisatge de l’oliverar monumental». Una de les esmenes més destacades demanava ampliar la protecció als arbres de més de 2 metres de perímetre de tronc a 1,3 metres d’alçada, establir ajudes i suport a tota la pagesia que en té cura i activar una moratòria que aturi l’espoli mentrestant es tramita la llei.

Totes les persones que han treballat en l’edició d’aquest llibre, incloent-hi els il·lustradors, ho han fet de manera altruista, amb l’única voluntat de col·laborar amb la defensa de les oliveres monumentals –mil·lenàries i centenàries– del sud de Catalunya i el nord del País Valencià. L’obra, segons resa a la pàgina inicial, està dedicada «A tota la gent que ha estimat i estima les oliveres».

tracking