Diari Més

Societat

Inscriuran els noms de 79 víctimes de la batalla de l'Ebre al Memorial de les Camposines

Entre els homenatjats figura Amadeo Nerozzi, alcalde del poble italià de Marzabotto i membre de la Brigada Garibaldi

Imatge de Jean René, amb alguns familiars, buscant el nom del seu pare, Glaussel René, mort en la Batalla de l'Ebre, a les plaques d'homenatge a les víctimes

Inscriuran els noms de 79 víctimes de la batalla de l'Ebre al Memorial de les CamposinesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament de Justícia inscriurà 79 noms de víctimes de la batalla de l'Ebre al Memorial de les Camposines, a la Fatarella. Les plaques seran descobertes aquest diumenge al migdia en un acte que presidirà la consellera de Justícia, Ester Capella, i comptarà amb la presència d'uns 200 familiars.

Els noms han sortit a la llum arran de les investigacions de la Direcció General de Memòria Democràtica i de les inscripcions al Cens de persones desaparegudes. L’homenatge comptarà amb la presència d’una delegació italiana formada per una vintena d’autoritats i familiars d’Amadeo Nerozzi, alcalde del poble italià de Marzabotto i membre de la Brigada Garibaldi mort al front de l'Ebre el 1938.

El nom de Nerozzi serà un dels inscrits en les plaques que es descobriran aquest diumenge. Va ser alcalde del seu poble, situat al sud de Bolonya, des del setembre de 1920 fins al novembre de 1921, quan Benito Mussolini va prendre el poder a Itàlia. Va haver de marxar del país perquè va patir atacs feixistes i amenaces de mort.

Va arribar a l'Estat espanyol l'any 1936 per unir-se a l’exèrcit republicà. Va formar part de la XII Brigada internacional, posteriorment coneguda com la Brigada Garibaldi. Va perdre la vida a la batalla de l'Ebre el setembre de 1938 arran de l'impacte d'un projectil d’artilleria prop de la tenda hospital on treballava com a portalliteres. La Direcció General de Memòria Democràtica creu que podria estar enterrat en una de les fosses documentades de Móra d’Ebre.

A Marzabotto hi ha un carrer que duu el seu nom i a l’Ajuntament de la població li van dedicar una inscripció. Més de 3.000 italians van participar com a voluntaris a l’exèrcit republicà durant la guerra Espanyola. La majoria van formar part de la Brigada Garibaldi. Es calcula que prop de 200 van morir o desaparèixer a Catalunya, principalment a la batalla de l’Ebre.

La delegació italiana arriba aquest mateix divendres a Catalunya per anar al Memorial de les Camposines i veure com els tècnics instal·len la placa on hi ha el nom de l’exalcalde. L’alcaldessa de Marzabotto, Valentina Cuppi, i el president de l'Associazone Familiari delle vittime eccidio di Marzabotto, Valter Cardi, entre molts d’altres, han anunciat la seva presència a les Terres de l'Ebre aquest cap de setmana.

El poble italià és especialment sensible amb el treball i les polítiques en favor de la memòria i la pau. La vila va patir l’any 1944 l’anomenada 'Massacre de Marzaboto', en què les tropes nazis van anar durant tres dies casa per casa per matar a sang freda totes les persones que hi trobaven i després van cremar les cases. Unes 800 persones van morir, la majoria dones, nens i gent gran.

Amb aquestes 79 noves inscripcions, el Memorial de les Camposines comptarà ja amb 41 plaques amb els noms de 1.623 víctimes. L’acte està organitzat conjuntament per la Generalitat, el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) i l’Ajuntament de la Fatarella.

tracking