Diari Més

Política

L'Ajuntament d'Alcanar s'escuda en el conflicte entre transparència i protecció de dades per no facilitar informació

L'alcalde anuncia que obrirà sancionarà el secretari municipal per incomplir les resolucions de la GAIP

Imatge d'arxiu d'un acte protesta a l'N-340 a Alcanar.

Els veïns per l'AP-7 gratuïta qüestionen les rotondes de la N-340 a AlcanarACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament d'Alcanar no està «preparat» per fer front a la Llei de Transparència davant la necessitat de complir també, al mateix temps, els preceptes de la normativa de protecció de dades.

Així ha defensat l'alcalde, Joan Roig, l'actuació de l'administració municipal a qui la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Públic (GAIP) acusa d'haver comès dos infraccions molt greus per obstaculitzar l'accés a la informació pública que va reclamar des del passat mes de febrer el moviment veïnal 'Prou! AP-7 Gratuïta Ja'.

Roig ha anunciat, tal i com li reclama la GAIP, que obrirà un procediment sancionador contra el secretari municipal, com a responsable de l'incompliment de les sis resolucions d'aquest organisme.

Segons l'alcalde, l'acord de la GAIP, que s'expressa en termes molt contundents sobre l'actuació de l'Ajuntament d'Alcanar –assegura que tracta d'impedir «arbitràriament» l'accés sense cap «fonamentació legal creïble-, «parla d'una situació que no s'ajusta a la realitat».

Defensa que el consistori «sempre» ha garantit l'accés al informació de totes les persones, partits polítics i entitats «dins de les seves possibilitats» i «mitjans», en referència als recursos humans. Així, tot i considerar «molt encertada» la finalitat de la Llei de Transparència, creu que «també hauria de diferenciar entre alguns ajuntaments a l'hora de donar sortida a aquestes demandes», especialment pel que fa als de menors dimensions, posant-los en un «atzucac».

En el cas de les peticions formulades pel moviment veïnal transversal per la gratuïtat de l'autopista, argumenta que requerien facilitar quantitats de documentació «ingents» que, prèviament al seu trasllat, necessitaven un tractament previ per fer-les anònimes, esborrant els noms que hi apareixen.

«Es barallen la llei de Protecció de Dades i la de Transparència: la de protecció de dades diu que no podem lliurar la documentació si no està anonimitzada», apunta. «Som un ajuntament d'un poble de 9.600 habitants. I no tenim recursos suficients per anonimitzar i digitalitzar milers de pàgines», subratlla. Un argument, en canvi, que no comparteix la GAIP, qui recordava al consistori que invocava aquest argument de forma «del tot gratuïta».

El passat febrer el moviment veïnal va presentar sis instàncies demanant informació sobre obres de camins i modificacions de planejament, llicències d'obres i activitats, així com expedients de restauració de la legalitat urbanística per entendre els motius del suport municipal a la construcció de les rotondes a la carretera N-340.

Segons la GAIP, el consistori no només es va negar a proporcionar-la sinó que tampoc va atendre la possibilitat d'acordar alternatives. Roig ha insistit que plantejaran de nou al representant del moviment veïnal, des de la flexibilitat horària que li permeti efectuar el tràmit, que pugui consultar directament aquesta documentació a l'Ajuntament, una sortida que la comissió no considerava adequada.

Paral·lelament, l'alcalde ha anunciat que, tal i com li exigeix la mateixa GAIP, obrirà un expedient sancionador al secretari municipal, com a responsable de no haver donat compliment als requeriments de l'organisme tal i com li pertocava segons les seves funcions que tenia atribuïdes, però no ha precisat com es concretarà aquesta sanció.

MÉS INFORMACIÓ

Sancionaran l'Ajuntament d'Alcanar per no facilitar la informació al moviment per l'AP-7 gratuïta

tracking