Diari Més

Medi Ambient

L'ACA reactiva el retorn del cànon de l'aigua que s'envia a Tarragona

L'obra corregirà pèrdues d'aigua a la sèquia del Cementiri de Deltebre amb una inversió de 900.000 euros

L'obra corregirà pèrdues d'aigua a la sèquia del Cementiri de Deltebre amb una inversió de 900.000 euros

L'ACA reactiva el retorn del cànon de l'aigua que s'envia a TarragonaGencat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després d'alguns exercici de paràlisi, la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre i l'ACA han signat, aquest dilluns, un nou conveni per reactivar obres de millora de l'eficiència d'infraestructures de reg i evitar la pèrdua d'aigua. Les actuacions començaran al febrer de l'any que ve en un tram de 4,9 quilòmetres de la sèquia del Cementiri, al terme municipal de Deltebre (Baix Ebre).Es col·locaran plaques i llits de graves, làmines de geotèxtil, i es revestiran més de 3 quilòmetres de la sèquia. Els 900.000 euros provenen del 20% del cànon de derivació de l'aigua que paga Tarragona i que s'estipula que s'ha de revertir al territori.

El director de l'ACA, Lluís Ridao, i el president de la Junta de Govern de la Comunitat de Regants, Javier Casanova, han signat l'acord a Tortosa, en un acte que ha comptat també amb la presència del delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarés; la directora dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat a les Terres de l'Ebre, Lídia Pino, i l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé.

Les actuacions es faran en diversos trams, durant el 2020 i el 2021, però l'objectiu principal és millorar el revestiment per «potenciar l'eficiència» de la sèquia del Cementiri. Es col·locaran plaques per tapar tot el primer tram ja revestit, de 632 metres, amb una canaleta prefabricada; i en dos trams de 4,3 quilòmetres es faran llits de graves 20-40 envoltades per una làmina de geotèxtil de polipropilè i es revestirà la sèquia amb tubs de PEAD de diferents diàmetres. L'obra es completarà amb passos a les parcel·les i les preses de reg, amb una rampa per a ànecs i una comporta de seccionament i una descàrrega amb sobreeixidor pel control dels cabals.

La inversió superarà els 900.000 euros, que assumeix l'ACA i que finança del 20% del cànon de derivació que s'ha de destinar a aquestes obres. Ridao ha reconegut que aquest tipus de treballs havien estat paralitzats en els exercicis passats pel gran dèficit que acumulava l'organisme però que s'han posat a treballar per anar actualitzant les obres pendents. «L'objectiu és posar-nos al dia en el pròxims anys d'aquelles actuacions que vam deixar de fer», ha confirmat.

El president dels Regants de l'Esquerra, Javier Casanova, ha aprofitat per reivindicar més inversió per millorar la gestió de les badies i les basses del delta i per encarar els reptes mediambientals que arribaran amb el canvi climàtic «i que no tenen espera». «Com a gestors de l'aigua tot sols no podem fer-ho. Cal la implicació del territori i de totes les administracions», ha reclamat. Casanova ha agraït la contribució de l’ens en la modernització de les infraestructures de les comunitats de regants amb aquestes inversions «que no només beneficien als regants sinó al conjunt del delta de l'Ebre ja que nosaltres som, al cap i a la fi, corretja de transmissió».

tracking