Diari Més

Economia

L'Estat ofereix ajuda per tramitar rebaixes de l'IRPF als afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre

Els subdelegats de Lleida i Tarragona demanen als alcaldes que els facin arribar un acord del Ple argumentant els motius per la reducció

Pla general d'un grup de manifestants afectats pels focs del juny mostrant una pancarta que demana la dimissió de la consellera Teresa Jordà, el 18 d'agost del 2019 (horitzontal)

Teresa Jordà, Flix, pagesos, tall, ajuts directes, incendi de la Ribera d'Ebre, C-12, ramadersACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els subdelegats del govern espanyol a Lleida i Tarragona, José Crespín i Joan Sabaté, s'han ofert als alcaldes i alcaldessa dels municipis afectats pels incendis forestals de la Ribera d'Ebre assessorar-los i ajudar en la tramitació de les sol·licituds d'una rebaixa en els mòduls agraris de la declaració tributària anual de pagesos i ramaders. En aquest sentit, s'ha demanat als alcaldes per carta que els facin arribar un acord del Ple municipal de cada corporació, o una carta explicativa amb els motius i la petició argumentada de reducció de mòduls agraris per tal que les subdelegacions de Lleida i Tarragona les traslladin a l'organisme competent perquè siguin valorades per la comissió tècnics i puguin ser incloses en la relació de municipis afectats, que són Maials i Llardecans al Segrià, Bovera i la Granadella a les Garrigues, i Flix, la Palma d'Ebre, la Torre de l'Espanyol i Vinebre a la Ribera d'Ebre.

El subdelegat del govern espanyol a Lleida ha escrit als alcaldes i alcaldessa de Maials, Llardecans, Bovera i La Granadella, i als consells comarcals de les Garrigues i del Segrià, a la Cambra de Comerç, a la Comunitat de Regants de les Garrigues Sud, a Unió de Pagesos, JARC i Asaja, i a la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. El subdelegat a Tarragona s'ha dirigit als alcaldes de Flix, Palma d'Ebre, Torre de l'Espanyol i Vinebre.

El Ministeri d'Hisenda – a proposta del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació – habilita cada any una línia d'ajuts per poder aplicar als pagesos i ramaders que s'hagin vist afectats per situacions excepcionals amb una disminució en els rendiments de l'activitat agrària, és a dir, una rebaixa en els mòduls agraris de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF).

La normativa aplicable en aquests casos és la que preveu el Reglament que contempla que quan el desenvolupament d'una activitat econòmic a la qual s'aplica el règim d'estimació objectiva de l'IRPF es vegi alterat per circumstàncies excepcionals – com ara incendis, inundacions, pedregades, gelades o sequera - el Ministeri d'Hisenda pot autoritzar la reducció dels mòduls tributaris. Es tracta, doncs, d'una mesura que podria beneficiar al sector per compensar una part de les pèrdues ocasionades per aquest incendi.

El govern espanyol diu haver estat «al costat dels municipis des del primer moment»

El comunicat de la delegació del govern espanyol a Catalunya recalca que des del primer moment i tant bon punt es va acabar d'extingir l'incendi, els subdelegats de Lleida i Tarragona es van reunir amb tots els municipis afectats per informar-los dels mecanisme de l'Estat que tenien al seu abast. Així mateix, s'apunta que a mitjans del mes de juliol es van mantenir reunions tant a Lleida com a Tarragona amb els alcaldes i alcaldessa, així com amb representants d'entitats representatives del món agrari i ramader en les quals també van participar la Cap de Protecció Civil i el cap de l'Àrea d'Agricultura.

Així, s'indica que Sabaté i Crespín ja van oferir llavors l'assessorament tècnic de la delegació del govern espanyol i els van informar de les principals línies d'ajuda de l'Estat, que pivoten sobre tres ministeris: el d'Interior, el d'Hisenda i el d'Agricultura.

tracking