Diari Més

Descobreixen un espai dedicat al culte a Sant Jaume Mas d'en Serrà

Els arqueòlegs han trobat el que podria ser una capella dins d’un palauet

Arqueòlegs durant les excavacions que es duen a terme al jaciment d'Alcanar.

Descobreixen un espai dedicat al culte a Sant Jaume Mas d'en SerràCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La campanya d’excavacions que realitza el Grup de Recerca en Arqueologia Protohitòrica de la Universitat de Barcelona al jaciment arqueològic de Sant Jaume Mas d’en Serrà, a Alcanar, han deixat al descobert el que podria ser una capella dins d’un palauet.

El passat diumenge es va oferir jornada de portes obertes per tal de mostrar l’assentament de la Primera Edat de Ferro on s’ha produït la descoberta. David Garcia, doctor en arqueologia i codirector de les excavacions, explicava sobre la troballa que «comencem a pensar que és una hipòtesi bastant fonamentada. El que tenim, per primera vegada, és un espai dedicat a les accions de caràcter sagrat. Possiblement, una petita capelleta dintre de la casa». «Després de 22 anys de treball, encara no havíem trobat cap estructura que ens parlés d’un element tan important com és l’àmbit religiós», afegia Garcia.

En aquesta campanya també s’han localitzat materials ceràmics diferents dels que s’havien tret fins ara. Després d’excavar durant un mes, la pròxima setmana s’inicia un procés d’un any dedicat a investigar i processar la informació. «Així podem anar elaborant i produint coneixement de manera correcta. La col·lecció arqueològica que ha donat i que està donant Sant Jaume no la supera cap altre jaciment, de fet, és la millor d’aquest període de la Primera Edat del Ferro de tota l’àrea del nord-est de la península Ibèrica», emfatitzava David.

La campanya d’enguany s’ha dividit en dos fases: l’arqueològica i la de restauració, ja que els murs dels palauets s’han de conservar. De cara al futur, es planteja l’opció d’obrir al públic el jaciment durant tot l’any, paral·lelament a les excavacions.

Joan Roig, alcalde d’Alcanar i regidor de Cultura, ha volgut posar en valor la feina de «l’equip d’arqueòlegs, restauradores i conservadores per realitzar, un any més, la imprescindible tasca de recuperar el nostre passat més remot i garantir que el monument es conserve durant molts i molts anys encara».

De moment, la visita de diumenge és l’única oportunitat anual per a visitar el jaciment, en el que Garcia anomena «la Festa Major dels Sant Jaume», on l’assentament torna a cobrar vida, per un dia, després de 2.700 anys.

tracking