Diari Més

La Festa del Renaixement de Tortosa, entre les millors celebracions locals

L'esdeveniment ha estat seleccionat en la 2a edició del concurs 'La meva festa és la millor', organitzat per Clubrural

Imatge de la Festa del Renaixement de l'any passat.

La Festa del Renaixement de Tortosa estrenarà una producció del coreògraf Roberto OlivanACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La festa del Renaixement de Tortosa, el Cipotegato de Saragossa o la Traída de las vacas a Navarra es troben entre les 10 millors festes locals d'Espanya que «ajuden a combatre l'èxode rural espanyol».

Formen part de les celebracions seleccionades en la segona edició del concurs La meva festa és la millor, organitzat pel portal turístic Clubrural, que pretén «fomentar el turisme d'interior» sostenible i, d'aquesta manera, «combatre l'èxode dels seus veïns reactivant l'economia», ha explicat a Efe la portaveu de la plataforma, Cecilia Frutos.

Segons explica, aquestes celebracions «reben molts viatgers interessats per la cultura i l'entorn de la zona que impulsen l'economia local».

Després de diversos dies de presentació de candidatures i un estudi de cadascuna d'elles, l'organització va seleccionar al juny 10 celebracions i va posar «en mans del públic l'elecció de la millor de totes», ha aclarit Frutos.

La candidatura més ben valorada, amb un 29,5% dels gairebé 16.000 vots totals rebuts, ha estat la festa del Renaixement de Tortosa.

Aquesta celebració, que es realitza cada any durant un cap de setmana de juliol, recrea la vida del segle XVI a través d'espectacles, tallers i rutes gastronòmiques.

Uns 500 actors són els encarregats de transportar a fa segles a tot el públic assistent i els més de 3.000 veïns es vesteixen amb vestits tradicionals per reviure aquesta època.

En el segon lloc de la classificació es troba la Festa de San Roque de Peñafiel (Valladolid), amb una cercavila que recorre el poble a ritme de pasdoble mentre els veïns llancen aigua des dels seus balcons.

El poble de Cintruénigo (Navarra) i la seva tradicional Traída de las vacas es posiciona en el tercer lloc, un acte que consisteix a desplaçar a aquests remugants per la riba del riu.

La quarta de la llista és la Festa de la Verema murciana a Jumella, on en la gran cavalcada es llancen uns 70.000 litres de vi per fer honor a aquest producte que tanta importància té en l'economia de la zona.

El cinquè lloc el té el Cipotegato de Tarazona (Saragossa), on cada 25 d'agost es reuneix una multitud de persones que persegueixen un arlequí llançant-li tomàquets.

La recreació d'una invasió fallida vikinga a Foz (Lugo) ocupa la sisena posició de millors festes locals, amb la Festa Normanda en la que es recrea aquest moment històric, amb funeral viking inclòs, a final d'agost.

La Dansa del Diable de Tijarafe (La Palma) és l'única festa illenca inclosa a la llista, ocupant el setè lloc. Milers de persones matinen el 7 de setembre per rebre a un diable ple de pirotècnia.

El vuitè i novè lloc l'ocupen les Festes de Tura a Olot (Garrotxa) i la Festa Troglodita de Piñar (Granada), respectivament.

La festa major d'Olot, celebrada entre el 6 i 10 de setembre, té com a protagonistes a gegants, nans i cavallets que esperen a la sala de l'Hospici fins a l'inici de la festivitat.

En Piñar celebren la seva festa vestint-se a l'estil troglodita, usen vestits i granadures prehistòrics, fins i tot s'ofereixen tallers de forja d'eines, terrisseria, ceràmica o creació de foc.

La llista la tanca Els Enfarinats d'Ibi (Alacant) és el 28 de desembre i consisteix a una batalla de farina, ous i petards.

La portaveu de Clubrural recorda que la campanya té com a principal fi «promoure el turisme d'interior entre els viatgers nacionals i també estrangers» i aspirar a divulgar la tradició popular que posseeixen els llocs d'interior, que «en molts casos no és prou reconeguda».

tracking