Diari Més

El Govern habilita una línia de préstecs per un import de 5 MEUR per als afectats en l'incendi de la Ribera d'Ebre

Millorar les infraestructures bàsiques de regadiu i condicionar camins per prevenir focs forestals, altres mesures aprovades

Un vehicle circula pels camins de Bovera, entre finques cremades. Imatge de l'1 de juliol de 2019.

Els Agents Rurals calculen en 5.046 les hectàrees afectades per l'incendi de la Ribera d'EbreACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha aprovat aquest dijous impulsar mesures urgents per pal·liar els danys de l'incendi forestal que va començar el 26 de juny al municipi de la Torre de l'Espanyol i que va afectar terrenys forestals, agrícoles i urbans de les comarques de la Ribera d'Ebre, les Garrigues i el Segrià. Entre les mesures aprovades, s'establiran línies de crèdit amb condicions avantatjoses perquè les persones afectades puguin restituir els danys. Aquesta línia de préstecs per import de 5 milions d'euros (MEUR) s'articularà a través de l'Institut Català de Finances i es podrà ampliar segons les disponibilitats pressupostàries. Un altre bloc de mesures preveu intervencions estratègiques en infraestructures bàsiques per prevenir els incendis forestals com ara la neteja i el condicionament de camins; l'establiment de franges de protecció i punts d'aigua i l'extensió de les xarxes de regadiu a parcel·les agrícoles aptes.

Els beneficiaris dels ajuts i les subvencions poden ser les comunitats de regants, els titulars d'explotacions agrícoles o ramaderes que tinguin la condició d'agricultor professional o d'explotació agrària prioritària i els titulars d'explotacions forestals.

La finalitat d'aquests préstecs és recuperar el potencial productiu de les finques afectades per l'incendi per finançar les necessitats de circulant i inversions per replantar els conreus llenyosos, la reparació; restaurar les infraestructures hidràuliques de regadiu i rehabilitar les xarxes de reg de les parcel·les afectades que estiguin declarades de regadiu a la darrera Declaració única agrària (DUN).

En l'àmbit forestal, les mesures previstes consistiran en la restauració de la coberta vegetal afectada per evitar l'erosió del terreny i facilitar la regeneració natural. Aquestes actuacions inclouen tant la realització de feixinades amb les restes de la vegetació cremada en les zones amb el risc d'erosió més elevat, com la retirada de la fusta cremada, que es valoritzarà com a biomassa a Catalunya.

Aquestes intervencions, les realitzaran les unitats corresponents del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i les entitats vinculades a la Generalitat. Tot i que seran gratuïtes per als propietaris afectats, els productes forestals resultants quedaran a disposició de les administracions que s'han fet càrrec de l'execució dels treballs.

tracking