Diari Més

El jutge acorda l'obertura del judici oral contra els dos presumptes piròmans de l'incendi d'Horta de Sant Joan

El magistrat obre una peça separada per les indemnitzacions i els hi reclama una fiança de 8,2 milions d’euros

Pla general del monòlit en record als cinc bombers morts a Horta el 2009 amb el panell amb clavells que s'han dipositat aquest diumenge per tancar l'acte d'homenatge, deu anys després de la seva mort. Imatge del 21 de juliol del 2019 (vertical)

Josep Pallàs, president de la Generalitat, supervivent, Bombers, commemoriació, bombers morts, Horta Sant Joan, Miquel BuchAnna Ferràs

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutjat de Gandesa ha acordat l’obertura del judici oral contra els dos acusats d’haver iniciat l’incendi d’Horta de Sant Joan (Terra Alta) en el qual van morir cinc bombers i un sisè va quedar ferit de gravetat. El jutge els acusa d’un delicte d’incendi forestal, de cinc homicidis imprudents i d’un delicte de lesions imprudents. A més ha decretat que s’obri una peça separada sobre la responsabilitat econòmica i els hi reclama 8,2 milions d’euros en concepte d’indemnitzacions per a les famílies i per cobrir els danys materials i mediambientals.

L’incendi d’Horta de Sant Joan es va declarar el 20 de juliol del 2009 i va cremar més de 1.000 hectàrees, a més de costar la vida a cinc bombers dels GRAF de Lleida, i deixar-ne un sisè ferit de gravetat. Ara, deu anys després, el jutge titular del jutjat d’Instrucció número 1 de Gandesa, n’ha decretat l’obertura del judici oral, amb jurat popular. Per la fiscalia, està provat que Lorenzo Forner i Antonio Paz van ser els responsables de l’incendi i que ho van fer intencionadament, i demana 19 anys de presó per a cadascun d’ells.

Indemnitzacions milionàries

Davant la complexitat del cas el jutge ha ordenat fer una peça separada per a cobrir la responsabilitat econòmica dels afectats. D’entrada els hi demana una fiança de 8,2 milions d’euros. La fiscalia i la Generalitat han afirmat que hi ha 342 afectats, ja siguin propietaris de terrenys tant forestals com no forestals i han quantificat en 5.957.829 euros els danys causats pel foc. A banda hi sumen els costos de l’extinció de l’incendi, que ascendeixen a gairebé 4,5 milions més.

Per tant, en matèria de responsabilitat civil, la fiscalia demana que s’indemnitzi «a cadascun dels propietaris titulars de les finques rústiques» i als dels boscos. A més, hi ha 28 propietaris particulars que reclamen ser compensats per les pèrdues sofertes en immobles i maquinària agrícola, amb peticions de fins a 45.000 euros.

La Generalitat reclama quasi set milions per danys en vies de comunicació, les despeses derivades de l’extinció i els danys mediambientals. A més també menciona les indemnitzacions que va pagar a les famílies de les víctimes, que va ser de més de 720.000 euros. L’Estat demana un milió més, pel personal i material que va enviar per a la lluita contra el foc.

tracking