Diari Més

Patrimoni

Descobreixen nous edifici defensius de la muralla del jaciment iber de Tivenys

És la vintena campanya d'excavacions que es fan a l'Assut i al setembre se'n millorarà l'accés

Pla general del jaciment de l'Assut de Tivenys amb els estudiants i arqueòlegs treballant en la vintena campanya d'excavacions. Imatge del 12 de juliol del 2019 (horitzontal)

assut, torre, Tivenys, excavació, ibèric, Jaciment, arqueòlegs, estructuraACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) de la URV ha fet aquest mes de juliol la vintena campanya d'excavacions al poblat ibèric de l'Assut de Tivenys (Baix Ebre). Entre les descobertes destaquen dos estructures en forma de torre. Els arqueòlegs investigaran la seva funció d'una d'elles perquè està a la part exterior de la muralla defensiva que tanca el jaciment i no acaba d'encaixar amb les torres de defensa habituals de l'època. També s'ha localitzat la que podria ser la cinquena torre del jaciment, a la part baixa, «un fet bastant insòlit a les Terres de l’Ebre», com ha recordat el director dels treballs, Jordi Diloli.

Les incògnites sobre les noves estructures descobertes en la vintena campanya d'excavacions a l'Assut de Tivenys es resoldran i analitzaran en properes intervencions. En els treballs d'aquest mes de juliol hi ha participat divuit persones, entre arqueòlegs i estudiants del Màster interuniversitari en Arqueologia Clàssica de la URV i la UAB i dels graus d’Història i Història de l’Art i Arqueologia de la URV.

Hi ha dos fets insòlits en les troballes. Per una banda, que una de les possibles torres associades a la muralla està a la part exterior, i també que la muralla en tingués cinc. La torre exterior es troba a la part alta del jaciment, molt a prop de la gran torre circular que va funcionar de forma aïllada al poblat i que s'hi va acabar integrant més tard. Podria haver estat construïda a finals del segle V abans de la nostra era (ANE) i seria posterior a la torre circular que data del segle VI ANE.

Entre els materials recuperats s'ha trobat ceràmica d'origen grec, púnic o romà. Destaca una moneda de plata d'època romana, concretament de l'any 103 ANE, tal i com indica el nom del magistrat que hi apareix. La moneda confirmaria que el jaciment estava ocupat en moments posteriors al seu abandonament i estaria relacionat amb les guerres sertorianes.

Amb l'objectiu de fer el jaciment visitable, durant la tardor s'arranjarà el camí d'accés. Té un pressupost de 40.000 euros que finança la Diputació de Tarragona i la pròpia universitat, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tivenys.

També està previst museïtzar el poblat i s'ha iniciat una campanya de mecenatge per aconseguir recursos.

Primer pla de la moneda amb una inscripció de l'any 103 ANE que s'ha trobat al jaciment de l'Assut de Tivenys. Imatge del 12 de juliol del 2019 (horitzontal)

Tivenys, arqueòlegs, excavació, estructura, ibèric, Jaciment, torre, assutACN

tracking