Diari Més

Successos

Un pagès de Bovera: «Està tot cremat. A casa ho hem rebut molt malament»

Hi ha més de 30 veïns afectats al municipi, com ara el Julio Cabré que ha perdut un miler d'oliveres i 250 ametllers

El Julio Cabré analitza una de les oliveres cremades.

El Julio Cabré analitza una de les oliveres cremades, Bovera, incendi Ribera d'Ebre, pagès crematACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Julio Cabré és un pagès de Bovera (Garrigues) que ho ha perdut gairebé tot. «Tinc dos terrenys afectats, el més gran dels dos, amb un miler d'oliveres, està tot cremat. A baix hi tinc 250 ametllers i estan també pràcticament tots cremats», ha explicat. «A casa ho hem rebut molt malament, sobretot la mare però jo també perquè tinc records de la meva infantesa, del meu avi i el meu pare: molt malament», ha reconegut. El Julio és un dels més de trenta veïns de Bovera afectats pel foc de la Ribera d'Ebre, les Garrigues i el Segrià que ha cremat durant cinc dies.

El Julio Cabré ha accedit aquest dilluns per primera vegada des que es va iniciar el foc a les seves finques i no ha pogut contenir les llàgrimes. Són finques d'oliveres i ametllers, propietat de la seva família des de sempre. «Trigaré uns quatre anys a recuperar-ho tot i molts diners», ha explicat, ja que haurà d'invertir en arbres i també en material ja que se li han cremat les eines i tot el sistema de reg. Ha perdut 18.000 quilos bruts d'oliveres que no podrà collir aquest any. «Amb el que em puguin donar altres finques que no s'han cremat, hauré d'invertir en recuperar els arbres cremats i ja veurem què menjarem», explica preocupat.

És per això que el Julio espera que des de l'administració els puguin ajudar i que «dins de la desgràcia, no torni a passar». Demana ajudes per poder tirar endavant tant el món agrari com els pastors. «Quan jo era petit hi havia pastura i els animals netejaven els sotaboscos», recorda.

L'alcalde de Bovera, Óscar Acero, calcula que hi ha més de 30 veïns afectats, tot i que han d'acabar de comptabilitzar els danys perquè fins a aquest dilluns al matí no han pogut accedir a les finques afectades. Acero alerta, però, que l'afectació és gran, perquè a banda del que s'ha cremat hi ha moltes hectàrees rostides. «No ha passat el foc però són arbres improductius».

Assegura que des de l'Ajuntament donaran suport als afectats però demanen ajuda a les altres administracions. En aquest sentit, ha explicat que han tingut reunions amb el president de la Generalitat, Quim Torra, i que dissabte en tenen una altra. «De moment són paraules però tinc confiança que apostaran al territori perquè si no ho fan haurem de tancar les portes i serà pitjor en cas d'un altre incendi», alerta. Acero insisteix en la petició de fer una borsa de finques ermes per poder cultivar-les i evitar un nou incendi encara més gran.

tracking