Diari Més

Successos

La combustió d'un abocament de gallinassa en una granja, principal hipòtesi del foc de la Torre de l'Espanyol

Els Agents Rurals podrien denunciar el propietari per infringir la normativa de deposicions ramaderes i traslladaran també les diligències a Fiscalia

Imatges del fum que es pot veure des de Llardecans provinent de l'incendi que crema a la Ribera d'Ebre, el 26 de juny del 2019

fum, incendi, Segrià, LlardecansSalvador Miret

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Agents Rurals assenyalen la combustió d'un abocament de fems en una granja de pollastres de la Torre de l'Espanyol com la causa més probable de l'origen del foc que ha arrasat més de 4.000 hectàrees des d'aquest dimecres al migdia. «La fermentació, en condicions adverses com les d'ahir –dimecres-, pot provocar la ignició i, com havia certa continuïtat amb la vegetació fina, l'herba seca del voltant, podria haver estat la causa de l'incendi», ha assenyalat en declaracions a l'ACN del cap dels Agents Rurals a les Terres de l'Ebre, Miquel Àngel Garcia. No és un fenomen freqüent, apunta, però hi ha diversos precedents al territori. «El mateix propietari ens va comentar que ja li havia passat alguna vegada que se li encengués una mica», ha assenyalat.

De moment, els investigadors segueixen recollint evidències per determinar exactament com es va originar el foc. Les diligències seran trameses per la via administrativa per valorar si existeixen responsabilitat, des del punt de vista tècnic, per una possible infracció de la normativa sobre dejeccions ramaderes –que podria obligar a tenir-les en un femer o un espai impermeabilitzat-. Garcia ha assenyalat també que, ateses les grans dimensions de les incendi, s'informarà també Fiscalia perquè estudiï si es va existir negligència.

L'alcalde de La Torre de l'Espanyol, Joan Juncà, ha explicat a Rac 1 que ell mateix es va desplaçar a l'explotació agrària on va començar el foc i va veure com el seu propietari intentava apagar la foguera, però ràpidament es van adonar que seria impossible controlar el foc. «Quan va començar el foc estaven bufant unes ràfegues de vent molt fortes. En pocs minuts les flames van saltar tres turons», ha dit Juncà, que ha indicat que l'explotació té tots els permisos en regla.

Preocupació a Lleida per l'avançament del flanc dret cap a les Garrigues

Alcaldes de la zona del Segrià s'han trobat aquest dijous a l'entrada de Maials amb Agents Rurals, el delegat del Govern de Lleida, Ramon Farré, i la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, per analitzar la situació. Des d'allà han marxat tots junts cap a Vinebre (Ribera d'Ebre), on a les 10.30h està prevista una reunió de coordinació. Tots ells s'han mostrat preocupats pel foc «d'altíssima magnitud» que avança cap a les Garrigues i demanen a la població «extremar la precaució». Farré ha recordat que «estem en un moment d'extrema gravetat amb temperatures que poden superar avui els 40 graus a la demarcació de Lleida i per tant no podem badar». «Tots hem de prendre extraordinàries precaucions», ha conclòs.

Ramon Farré ha explicat que actualment els preocupa molt el flanc dret, que podria dirigir-se cap a la zona de Bovera i la Granadella (Garrigues), més que no pas cap a Maials, «tot i que el vent pot canviar i pot passar de tot», ha reconegut. «És un incendi d'altíssima magnitud que ens té preocupats però hi estem treballant intensament, tant els Bombers com els pagesos».

Rosa Maria Perelló ha dit que és l'incendi «més greu» en molts anys i que la perspectiva és «molt dura» perquè les temperatures «seran molt altes». Ha assegurat que estaran al costat dels alcaldes i del territori perquè un incendi sempre és «imprevisible» i reconeix que ho viuen amb «preocupació».

L'alcaldessa de Llardecans, Carme Vinyol, ha explicat que al municipi han estat col·laborant voluntaris per fer un tallafoc i controlar així la zona on podia avançar el foc. Ha estat una feina de «prevenció», ha explicat perquè de moment encara no ha arribat el foc. El tallafoc està situat a l'entrada del poble on hi ha granges, ha dit.

L'alcalde de Maials, David Masot, ha explicat que van veure el foc «molt pròxim» perquè feia vent de Garbí i tot el fum es dirigia cap a la població. «Ens va fer molta por perquè ja el veiem damunt del poble», ha reconegut. Ells també, amb l'ajuda de pagesos i tractors van fer tallafocs per la part de Flix per on preveien que podia arribar el foc. Van portar també cisternes d'aigua i «ens vam quedar més tranquils», ha dit. Durant la nit han seguit col·laborant tractors amb els Bombers. «El foc era bastant intens entre Maials, Flix i Llardecans però dins el desastre, no ha arribat dins els nuclis», ha conclòs.

tracking