Diari Més

Successos

Evacuen els masos dels cinc municipis propers a l'incendi de Ribera d'Ebre

Al foc, que ja ha afectat 2.500 ha, hi treballen 75 efectius de Bombers i hi ha cinc carreteres tallades

Agents Rurals treballa amb la hipòtesi de l'autocombustió en un femer com a possible causa d l'incendi.

Evacuen els masos dels cinc municipis propers a l'incendi de Ribera d'EbreAgents Rurals

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Protecció Civil ha demanat als Mossos d'Esquadra que iniciï l'evacuació de forma preventiva dels masos que estiguin a les zones de Palma d'Ebre, Bovera, Flix, Maials i Llardecans a causa de l'incendi que afecta a Vinebre i la Torre de l'Espanyol. La marinada que bufa a la Ribera d'Ebre està complicant les tasques d'extinció, on hi treballen 75 efectius de Bombers. Aquest afecta 2.500 hectàrees i ha obligat a tallar cinc carreteres de la zona. Agents Rurals treballa amb lahipòtesi de l'autocombustió en un femer com a possible causa.

Protecció Civil ha indicat que els veïns dels masos evacuats de Llardecans (Segrià) es concentrin a la plaça dels Arbres. Els de Bovera (Garrigues) al local social del carrer C/Flix, 3, mentre que els de Flix vagin cap al centre d'empreses del carrer Tallers al costat del Bon Preu.

S'han desallotjat preventivament 17 persones de 9 masies de Flix i 3 d'una granja amb animals de la Torre de l'Espanyol, la qual ha resultat afectada per l'incendi.D'altres tenien familiars o casa pròpia al municipi i passaran la nit allí.

El foc, que ha començat proper al quilòmetre 10 de la carretera T-714, que va de Vinebre a la Torre de l’Espanyol, ha evolucionat de forma molt ràpida, conduït pel vent que bufa a la zona (marinada reforçada) i saltant algunes pistes forestals i carreteres locals.En aquest ja hi treballen 60 de dotacions terrestres i 15 mitjans aeris dels Bombers de la Generalitat (helicòpters de comandament, helicòpters bombarders, avions de vigilància i atac, alguns del Ministerio de Pesca y Alimentación). En total hi ha uns 260 efectius treballant en la seva extinció.

El Ministeri de Defensa haactivat la Unidad Militar de Emergencias (UME) que téprevist desplegar 120 efectius a la zona, amb sis autobombes, dos camions nodrissa i un bulldozer del Batalló d'Intervenció de Saragossa.A més estan intervenint en l'extinció quatre mitjans aeris del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació: un amfibi, dos avions de càrrega en terra i un avió de comunicació.

Segons ha explicat l'alcalde de la Torre de l'Espanyol, Joan Juncà al 324 «el foc avança sense control amb flames de 50 metres». El batlle també ha informat que hi ha una granja d'animals afectada pel foc, on hauria mort tots els corders que hi havia. «El vent no ajuda i és una desgràcia», ha assenyalat Juncà, que també ha indicat que s'estan fent confinaments preventius.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, també ha acudit a la zona i ha explicat que «estem davant d'un gran foc, que és i serà important i que encara està actiu. Ha cremat gairebé 3.000 hectàrees i té una potencialitat que arribi a 20.000 hectàrees».

Els efectius estan prioritzan l'extinció al flanc dret, ja que és el que té més potencial per propagar-se. A la zona bufa marinada, fet que dificulta les tasques d'extinció.

El Servei Català de Trànsit ha tallat la circulació de laT-714 a Cabacés (Priorat) en tots dos sentits per la proximitat del foc. Concretament, entre els punts quilomètrics 10 i 26. També es troba tallada la T-2237 a Vinebre entre els quilòmetres 1 i 16. La T-703 entre Palma d'Ebre i la C-233 també està tallada, a més de la C-233 entre Bovera i Flix. La C-12 entre Maials i Flix també està afectada.

Fins al lloc també hi ha quatre efectius de seguretat ciutadana de Mossos d'Esquadra i 3 binomis ARRO. També hi treballen Agrupacions de Defensa Forestal, Agents Rurals, Protecció Civil, Policia Local i el SEM.

Els Bombers de la Generalitat han activat el Centre de Comandament, que s’està instal·lant a Vinebre, per tal de coordinar les tasques de gestió.

Els mitjans aeris es retiraran amb l'ocàs i està previst que reprenguin les tasques d'extinció a primera hora del matí.

La fumera de l'incendi ha arribat, fins i tot, a Fraga (Osca).

Onada de calor

L'incendi s'ha originat aquest dimecres, quan ens trobem en plena onada de calor. Ribera d'Ebre es troba al nivel dos dintre del Pla Alfa.LaGeneralitat ha activat en fase d'alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT i el Pla INFOCAT. El pic màxim de temperatures i la calor extrema es preveu que afecti de manera generalitzada a gairebé tot Catalunya a partir de dijous i divendres. La previsió indica que les temperatures podran superar els 40 graus a l'interior i que l'episodi s'allargui fins diumenge.

Aquesta onada de calor coincideix amb l'augment del risc d'incendis a causa de les altes temperatures, la baixa humitat i el vent.

Sánchez «preocupat»

Pedro Sánchez s'ha mostrat «preocupat» a través d'una piulada a Twitter per l'incendi de la Ribera d'Ebre que des d'aquest dimecres al migdia ha cremat 2.500 hectàrees de superfície forestal i agrícola i continua descontrolat. El president del govern espanyol també ha mostrat preocupació per les famílies que han hagut de ser desallotjades. A la mateixa piulada, Sánchez ha agraït la tasca de tots els serveis d'emergència, bombers i efectius de la Unitat Militar d'Emergències i el Ministeri d'Agricultura que treballen per apagar el foc.

Imatge

Evacuen els masos dels cinc municipis propers a l'incendi de Ribera d'EbreBombers

Imatge del flanc dret d'un incendi entre Vinebre i la Torre de l'Espanyol, a la Ribera d'Ebre, el 26 de juny del 2019. Pla general

incendi, forestal, Bombers, afectació, Agents Rurals, MossosACN

Els Mossos estan evacuant els masos propers a l'incendi.

Evacuen els masos dels cinc municipis propers a l'incendi de Ribera d'EbreMossos

tracking