Diari Més

Medi Ambient

Sorpresa i incredulitat a la Ribera d'Ebre per l'ampliació de l'abocador de Tivissa

El Consell Comarcal elaborarà un informe tècnic sobre el document presentat per la promotora que ha de servir de base per formular al·legacions

Imatge d'arxiu de Tivissa.

Imatge d'arxiu de Tivissa.Viquipèdia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sorpresa i incredulitat entre els alcaldes de la Ribera d'Ebre davant la magnitud del projecte d'ampliació de l'abocador de Tivissa que l'empresa Gestió i Recuperació de Terrenys ha plantejat al Departament de Territori i Sostenibilitat. Tot i conèixer des de fa un temps les intencions de l'empresa en aquest sentit, el fet que les instal·lacions ampliades puguin quadruplicar la superfície actual no ha deixat gairebé ningú indiferent. «Convertir-nos, de facto, en l'abocador de tot Catalunya no ho podem tolerar», ha declarat l'alcalde de la Torre de l'Espanyol, Joan Juncà. El Consell Comarcal ha informat els ajuntaments de la comarca sobre l'inici de la tramitació i ha encarregat ja als seus serveis tècnics un informe al respecte. Un document que serviria de base perquè l'ens comarcal i, posteriorment, els ajuntaments afectats formulin les seves al·legacions contra el projecte.

«Incredulitat absoluta». Aquesta és l'expressió que Juncà ha utilitzat per definir l'estat d'ànim de molts alcaldes i veïns de la Ribera d'Ebre davant la notícia que s'han iniciat els tràmits per ampliar el macroabocador de Tivissa. Una previsió que era «vox populi»que arribaria, però no amb les dimensions i condicions plantejades: «et quedes esfereït, són negocis poc clars i amb connivència de diferents administracions». «Acabem el mandat lluitant als tribunals amb una querella i un contenciós per tombar-ne un –el de Riba-roja d'Ebre- i no comença al següent. Ara ens plantegen l'ampliació del que tenim i les dimensions. Hem quedat parats, incrèduls i preguntant-nos: és una broma o que passa? A banda i banda de la Ribera, literalment, ens omple de merda banda i a banda de la RE ens volen omplir de merda»ha afegit.

Creu que és una qüestió que va més enllà dels partits polítics i apel·la a l'autoestima del territori. Reclama a la Generalitat que «ara que ho hem agafat al primer moment, és el moment de posicionar-se al nostre costat», donant sentit al concepte de «reequilibri territorial». Juncà recorda que les instal·lacions de Tivissa ja van ser ampliades per incrementar la seva capacitat i poder rebre residus d'arreu de Catalunya. «Si s'hagués de fer una petita ampliació per autogestionar la brossa de les tres comarques, segurament no trobarien oposició al territori. Estem a favor de gestionar els residus que generem als pobles», matisa.

La notícia, amb l'enllaç a la informació publicada per la Generalitat, ha arribat als ajuntaments del territori des del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre. La seva presidenta en funcions, Gemma Carim, explica que va ser en un primer moment el consistori de Tivissa, on s'ubiquen les instal·lacions, qui va remetre el document ambiental estratègic a l'Oficina de Medi Ambient de les Terres de l'Ebre. Es tracta de l'informe previ a la redacció del projecte que ha de ser sotmès a consultes de les administracions públiques afectades. L'ens comarcal ha estat informat com a titular de l'antic dipòsit de residus clausurat de Tivissa i propietari d'altres parcel·les a la zona. «Els ho hem comunicat perquè consultin el que s'ha penjat», apunta.

Al mateix temps, el Consell ha encarregat al seu tècnic que estudiï la documentació presentada per la promotora de l'abocador i els seus arguments –entre d'altres per exemple, la inexistència d'instal·lacions similars en un radi de 150 quilòmetres-. A partir d'aquí, haurà d'elaborar un informe que podria ser la base de les al·legacions que l'ens comarcal i els municipis puguin acabar formulant en contra. «Necessitem un informe que ens orienti», ha declarat Carim, que no s'ha volgut pronunciar obertament encara sobre el contingut d'aquestes al·legacions i si, finalment, les presentaran de forma individual o conjunta amb els consistoris.

«Sabíem que en un moment o altre això podia passar. Quan nosaltres dèiem, amb l'abocador de Riba-roja, que un altre no calia, tenint residus a Ascó i Flix, que s'han de gestionar, i sabent que hauríem de gestionar el de Tivissa. Podíem saber que volien fer reestructuració però una ampliació tan gran no ho sabia ningú», sosté la presidenta en funcions.

Retrets de Jardí al Consell Comarcal

Per la seva banda, des de l'Ajuntament de Tivissa, el seu alcalde en funcions, Jordi Jardí, que deixarà el càrrec la setmana vinent, ha evitat valorar directament el projecte amb l'argument que es tracta d'una iniciativa impulsada per una empresa privada, la tramitació de la qual correspon a l'Agència de Residus de Catalunya. Amb tot, Jardí considera «sorprenent»que el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre hagi notificat «a tots els ajuntaments excepte el de Tivissa»perquè puguin cursar les al·legacions. «Com a municipi més afectat esperàvem rebre aquesta comunicació perquè des de l'Ajuntament fem les al·legacions que considerem», ha retret.

En aquest sentit, valora que l'aparició de la notícia i el fet de no haver rebut la comunicació de l'ens comarcal «no és res més que una altra maniobra d'una sèrie de gent que va en contra de la creació de bé públic, que és vetllar pels seus interessos personals, i poc els importa embrutar el nom de persones i municipis que durant els últims anys fem les coses molt ben fetes», ha tancat.

tracking