Diari Més

Partidaris i detractors de l'abocador de Riba-roja marxen per defensar i denunciar el projecte

'Riba-roja decideix' diu que el dipòsit és «l'únic» pla de futur i 'Almatret Net' que és una «agressió» al territori

Als membres de la plataforma 'Riba-roja decideix' en l'acció per defensar el projecte de l'abocador.

Partidaris i detractors de l'abocador de Riba-roja marxen per defensar i denunciar el projecteACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les plataformes 'Riba-roja decideix', 'Almatret Net' i la 'Ribera Digna', s'han manifestat aquest diumenge per defensar i denunciar el dipòsit de residus industrials no perillosos de Riba-roja d'Ebre (Ribera d'Ebre). Els veïns favorables de Riba-roja han organitzat un esmorzar i han marxat fins als peus dels terrenys de Les Valls – on les màquines ja fa dies que hi treballen- i han defensat que el projecte és «l'únic» pla de futur per contrarestar la despoblació que pateixen. A la vegada, el col·lectiu ha demanat «respecte» per la decisió municipal davant l'oposició de la comarca que en rebutja la instal·lació. De fet, les plataformes contràries, que han aplegat més d'una cinquantena de persones, han assegurat que es «revoltaran» davant aquesta «agressió» al territori i que faran tot el possible per aturar el projecte. Les dues mobilitzacions han coincidit momentàniament, sense que s'hagi produït cap confrontació.

Els membres de la plataforma 'Riba-roja decideix' s'han aplegat a pocs quilòmetres dels terrenys de Les Valls amb pancartes amb lemes com 'Si al nostre futur' i 'Riba-roja vol decidir' per mostrar el seu suport al projecte de l'abocador de residus industrials no perillosos després que l'ajuntament concedís la llicència d'obres a l'UTE Lestaca, formada per Urbaser i Griñó, a començament del mes d'abril. Els concentrats s'ha dirigit fins als peus de l'obra per copsar-ne el ritme dels treballs. Tot i que eren un grup reduït, des de la plataforma han manifestat que tenen el suport dels veïns del municipi i han explicat que des de la seva constitució, fa pocs dies, han recollit unes 500 firmes.

Segons la portaveu de 'Riba-roja decideix' Maria José Torres, el projecte és «l'única» alternativa que tenen per frenar la despoblació i per poder obtenir ingressos per construir equipaments. «Només tenim aquest pla de futur, si no d'aquí a quatre anys l'escola tancarà i no es podrà fer el centre de dia per la gent gran. És això o Riba-roja està morta, volem ser un poble viu», ha argumentat Torres. Així mateix, els partidaris han insistit que si el projecte fos perjudicial per al medi ambient serien els primers a rebutjar-lo i han reclamat que es respecti l'autonomia municipal. «Hem contribuït al país creant l'energia de tota Catalunya, ara ens toca a nosaltres i exigim respecte, claredat i que no es manipuli políticament el futur del nostre poble», ha sentenciat la portaveu.

A banda, han agraït que l'alcalde, Antoni Suárez, hagi prioritzat els interessos de la localitat davant de la seva carrera política. El batlle ha anunciat aquesta setmana que deixava el PDeCat i que es presentarà als comicis sota el paraigua de la Federació d'Independents de Catalunya (FIC) atès que va ser destituït del càrrec de director territorial de Territori i Sostenibilitat a les Terres de l'Ebre, pel conseller Damià Calvet arran de la concessió de la llicència d'obres.

Acció reivindicativa des del Segrià

D'altra banda, els membres de les plataformes 'Almatret Net' i la 'Ribera Digna' s'han concentrat a Maials (Segrià) i des d'allí han marxat amb caravana fins a la zona de Les Valls, on han coincidit amb els partidaris del projecte de l'abocador i amb els quals han intercanviat opinions durant una breu estona. Tot seguit, els opositors que eren un grup més nombrós respecte als partidaris de l'abocador, amb pancartes com 'Territori Net, no a l'abocador de Riba-Roja' i 'La merda cadascú la seva' han recorregut el camí fins al punt on s'ubicarà el dipòsit.

En aquest indret, també han comprovat l'estat de les obres i han denunciat que s'oposen «frontalment» a aquesta instal·lació. El portaveu de la plataforma 'Almatret Net', Francesc Gironès, ha reconegut que se'ls ha «caigut l'ànima als peus». «Està molt més avançat dels que ens pensàvem», ha afegit. Segons el seu parer, la tramitació del projecte s'ha fet «d'amagat» i obviant l'opinió del territori. «No ho volem deixar en herència a la canalla, ens revoltem i no pararem fins que això s'aturi», ha sentenciat Gironès.

Els detractors del dipòsit de residus també han destacat que compten amb el suport de les administracions i, en concret, del conseller Damià Calvet i del president Quim Torra. Per tot plegat, consideren que tenen la «força» per bloquejar -lo. Pel que fa a l'argument dels partidaris sobre els beneficis del projecte, Gironès els ha contradit assegurant que només portarà «quatre quartos i molta porqueria de tot arreu». I en aquest sentit, ha denunciat que quan es tanqui l'abocador, els residus es quedaran provocant possibles filtracions al terreny i que els seus responsables marxaran sense deixar cap més aportació econòmica.

Els dos grups han anunciat que organitzaran noves accions de protesta. Així, la plataforma 'Riba-roja decideix' té previst manifestar-se a les portes del Parlament dimecres vinent i es volen reunir amb el Govern.

Els membres de les plataformes 'Almatret Net' i la 'Ribera Digna' en l'acció per denunciar el projecte de l'abocador

Partidaris i detractors de l'abocador de Riba-roja marxen per defensar i denunciar el projecteACN

tracking