Diari Més

Alcanar analitzarà l'ADN dels excrements de gossos a la via pública per identificar els responsables

Els propietaris de les mascotes tenen tres mesos per registrar gratuïtament les mostres de sang dels animals

L'empresa Vetgenomics

L'Arboç analitzarà l'ADN dels excrements de gossos per sancionar els propietarisAjuntament de l'Arboç

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament d'Alcanar, al Montsià, implantarà un sistema tecnològic d'identificació genètica de les femtes de gos per poder identificar, i sancionar, els responsables de les deposicions que no es recullin de la via pública. Els propietaris de les mascotes tenen tres mesos per fer les extraccions de sang, de manera gratuïta, als centres veterinaris del municipi. Es farà un registre del perfil genètic de cada animal i amb la base de dades dels ADN es podrà identificar a quin gos pertany la femta que es trobi al carrer. El programa Can-ID, pioner a les Terres de l'Ebre, el desenvolupa Vetgenomics, participada per la Universitat Autònoma de Barcelona, i empresa experta en el diagnòstic genètic veterinari i la genòmica animal. Aquesta empresa ja desenvolupa aquest mateix projecte al municipi de l'Arboç.

L'alcalde d'Alcanar, Joan Roig, ha assenyalat que «a banda de les gran obres i els equipaments», un dels pilar fonamentals de l'equip de govern ha estat la millora de la neteja de la via pública. Després d'un canvi dels contenidors de brossa i la instal·lació de videovigilància per controlar accions incíviques en les zones on estan instal·lats, «es tanca el cercle d'accions de promoció del civisme» al poble amb el mecanisme de detecció d'ADN a través de les femtes de gos, un projecte que va ser reclamat també per la ciutadania a través dels pressupostos participatius, sent l'actuació més votada a la consulta.

Roig ha destacat que el Can-ID permetrà identificar «amb noms i cognoms» els responsables dels excrements abandonats al carrers i als parcs. «Volem que les femtes de gos deixin de ser un problema per als vianants i passin a ser-ho dels propietaris incívics que les deixen allí», ha apuntat l'alcalde. «Hi havia molt poc civisme a Alcanar en aquest sentit, i ens hem de fer càrrec de les necessitats de les mascotes quan surten a la via pública, perquè aquesta és de tots», ha insistit.

El Can-ID és un identificador d'ADN de gran precisió, amb 128 marcadors altament informatius. Garanteix que és pugui determinar un únic animal relacionat amb una deposició, evitant que la femta pugui ser contaminada per ADN aliè, procedent, per exemple, d'orines d'altres gossos. «És un projecte innovador i alhora altament perfeccionat», ha destacat Roig.

La campanya per elaborar la base de dades comença el 15 d'abril i acabarà el 15 de juny. En aquest període els propietaris de les mascotes estan obligats a fer una extracció gratuïta de sang dels gossos, que es podrà realitzar als dos centres veterinaris d'Alcanar. Una vegada fet el perfil genètic del gos, el propietari de l'animal rebrà una xapa identificadora per col·locar-li al collaret. La placa també servirà per recuperar l'animal si es perdés o el robessin.

L'ordenança de tinença d'animals de companyia d'Alcanar exigeix fer la prova i la base de dades genètica s'incorporarà al cens municipal de mascotes. Personal autoritzat de l'Ajuntament, tant de la Policia Local com de la Brigada municipal, s'encarregaran, fins al juny d'advertir de la obligatorietat de fer l'extracció de sang dels animals, i després d'identificar els responsables de les femtes que no es recullin de la via pública. Les sancions poden ser de fins a 700 euros.

tracking