Diari Més

Terres de l'Ebre

Descobreixen una població sana de nacre a la badia del Fangar

S'han trobat un centenar d'individus, una espècie en perill d'extinció

Els exemplars trobats són petits, d'una edat màxima de tres o quatre anys.

Descobreixen una població sana de nacre a la badia del FangarIRTA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors de l'IRTA han trobat una nova població sana de nacre a la badia del Fangar, al Delta de l'Ebre, en concret es tracta de diversos centenars d'individus sans, agrupats en densitats localment altes, de fins a 44 individus per 100 m2.

Els exemplars trobats són petits, d'una edat màxima de tres o quatre anys, i a moltes zones són difícils d'observar ja que estan situats sota la praderia de Cymodocea nodosa, cosa que explica el perquè no se'n tenia constància.

La nacra (Pinna nobilis), en perill d'extinció a les costes del Mediterrani occidental, és un protozou paràsit, Haplosporidium pinnae, que es veu afectat per un paràsit que ataca de manera generalitzada les poblacions provocant taxes de mortalitat de fins al 100%.

Les costes d'Andalusia, Regió de Múrcia, Comunitat Valenciana, Illes Balears i Catalunya s'han vist greument afectades, i la malaltia comença a notar-se també a les costes d'altres països com Tunísia, França, Turquia i Grècia.

L'estiu passat es va detectar també la presència del paràsit a la part més externa de la Badia dels Alfacs, al Delta de l'Ebre, que comptava amb més de 90.000 individus i densitats màximes de 20 individus / 100m2, i que estava considerada una de les majors poblacions del Mediterrani.

No obstant això, la major part de la badia no està afectada, i encara queden milers d'individus sans, així com nombrosos individus supervivents dins la zona afectada.

El temps dirà si la malaltia evoluciona cap a la resta de la badia, cosa que fa de la nova població de la badia del Fangar, fins ara sana, un vertader santuari per a l'espècie, segons destaquen els científics.

De moment, només aquesta població, conjuntament amb la del Mar Menor (estimada en diversos milers, segons Francisca Giménez, de la Universitat d'Alacant) està totalment lliure dels microorganismes.

tracking