Diari Més

Nuclear

Els alcaldes de l'Energia reclamen els diners de l'impost nuclear

L'associació exigeix la part del més de 17MEUR que li pertoquen al territori

El CSN ratifica a Greenpeace que les nuclears d'Ascó i Almaraz operen amb «peces de qualitat defectuosa»

El CSN ratifica a Greenpeace que les nuclears d'Ascó i Almaraz operen amb «peces de qualitat defectuosa»Google

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Mesa d'Alcaldes de l'Energia de Catalunya (MADE) reclama a la Generalitat la dotació econòmica que li pertoca al territori de l'impost nuclear. La Mesa assenyala que l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV) està liquidant aquest impost, que no té un caràcter finalista, i denuncia que la Generalitat, fins ara, l'hagi destinat a despeses generals del Govern, excepte una petita dotació d'uns 240.000 euros que consigna a Protecció Civil. La MADE demana el percentatge dels 17.314.000 euros que s'han recaptat entre 2017 i 2018 per «començar a invertir-lo immediatament al territori». S'ofereix com a gestora dels recursos per fer inversions, una vegada definit el calendari pel tancament nuclear.

L'impost de les nuclears, impost sobre el risc mediambiental de la producció, manipulació i transport, custòdia i emissió d'elements radiotòxics aprovat l'any 2017, preveia deixar un 20% de la recaptació a les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona. Amb la nova taxa, el Govern preveia captar 60 milions d'euros anuals, dels quals 12 milions havien de destinar-se en inversions al territori. S'havien de dissenyar i gestionar projectes estratègics on destinar els recursos amb l'objectiu de millorar la competitivitat del territori.

Segons dades del Departament d'Economia, el 2017 es van ingressar amb l'impost d'elements radiotòxics 7,4 milions d'euros, i l'any passat, 9,9 milions més. El Tribunal Constitucional va admetre a tràmit un recurs del govern espanyol contra l'impost el gener de l'any passat però no en va suspendre la recaptació.

La Mesa d'Alcaldes de l'Energia exigeixen la dotació que li pertoca a l'Ebre i Tarragona perquè, en el cas de l'energia nuclear, el nou tribut s'aplica als propietaris de les centrals que «han d'assumir el cost que generen les externalitats negatives que provoca aquesta activitat en el medi ambient i la salut de les persones», segons el preàmbul de la llei.

La MADE defensa que té la potestat de fer aquest requeriment perquè va ser la impulsora de la creació d'un impost d'aquestes característiques i pionera en demandar la recaptació d'aquest impost «com a eina de diversificació per fugir del monopoli nuclear en què el territori està instal·lat». La Mesa és posiciona com a gestora d'aquests recursos perquè és «l'única associació catalana del sector públic que aglutina el territori on hi ha instal·lats els tres grups nuclears a Catalunya», perquè «té com a objectiu desenvolupar la zona en base l'energia» i perquè pot aconseguir grans consensos «amb els consells comarcals, la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments».

La MADE està impulsant un estudi amb la fundació FUNSEAM i la Càtedra de Sostenibilitat Energètica de la Universitat de Barcelona, amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, per intentar quantificar l'impacte econòmic de l'impost. «És el moment que aquests recursos de l'impost sobre elements radiotòxics reverteixin en grans inversions a la zona, fugint de la tant coneguda 'repartidora municipal'», reclamen en un comunicat aquest divendres.

tracking