Diari Més

Societat

L'alcalde d'Amposta certifica la legalitat de les adjudicacions a entitats de Plataforma Educativa

El grup municipal del PDeCAT demana, en una moció al ple, que s'aclareixin «dubtes» sobre els contractes amb les fundacions Gentis, Astres així com Infància i Família

L'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, i la regidora de Sanitat i Serveis Socials, Susanna Sancho.

L'alcalde d'Amposta certifica la legalitat de les adjudicacions a entitats de Plataforma EducativaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, ha certificat que la legalitat de les adjudicacions municipals efectuades des del passat 2018 a entitats de la xarxa de Plataforma Educativa. El grup municipal del PDeCAT ha presentat, al ple d'aquest vespre, una moció reclamant que s'aclareixin «dubtes» sobre les contractacions arran de les investigacions judicials i de l'Oficina Antifrau a les adjudicacions efectuades a fundacions d'aquesta xarxa per part de l'exdirector de la Direcció General de la Infància i l'Adolescència (DGAIA), Ricard Calvo. Tomàs ha remarcat que els contractes signats amb les fundacions Gentis, Astres així com Família i Infància han superat el preceptiu concurs públic i han estat les úniques que optaven a prestar els serveis. Retreu al PDeCAT que ho utilitzin com a arma electoralista contra la seva figura i els ha convidat a denunciar el cas si en tenen indicis.

La moció del PDECAT fa referència als contractes que el consistori va subscriure per a la gestió del servei socioeducatiu no residencial per a infants i adolescents en situació de risc i les seves famílies (SIS) per a l'any 2018, adjudicat a la Fundació Privada Gentis per 131.000 euros; el mateix servei per aquest any 2019, per 137.200 euros, a la Fundació Infància i Família; així com el contracte per cinc anys dels serveis de neteja viària i manteniment dels espais verdes del parc dels Xiribecs i del Camí de Sirga, que es va endur la Fundació Privada Astres.

Les tres entitats formen part de la xarxa de Plataforma Educativa. Gentis, de fet, apareix com una de les fundacions a les quals l'exdirector general de la DGAIA hauria adjudicat directament, de forma suposadament irregular, cinc contractes de serveis, fets que està investigant un jutjat. Anteriorment, Calvo havia treballat per la Fundació Plataforma Educativa, a la qual hauria retornat poc després de dimitir del càrrec públic l'estiu de 2017. D'aquesta mateixa fundació n'és directora executiva l'exconsellera d'Educació Marta Cid, exregidora i excap de llista d'ERC a Amposta durant anys, que al mateix temps dirigeix també la Fundació Privada Gentis i és responsable de la Fundació Astres.

Tomàs ha subratllat en la roda de premsa prèvia al ple que les tres adjudicacions van ser «correctes» i van seguir els procediments preceptius de concurs públic i de licitació. Considera que la relació contractual del consistori amb les tres fundacions és «irreprotxable»: «hi ha una secretària i una interventora que validen tot el que fem». També ha recordat que en el cas dels tres contractes únicament es van presentar al concurs les fundacions esmentades. En aquest sentit, ha reptat els exconvergents a posar en dubte els convenis locals amb altres entitats, com Pimec i Càritas, que tenen acords amb altres institucions que estan sent també investigats.

L'alcalde s'ha mostrat convençut que la moció convergent forma part d'una estratègia per erosionar la seva figura en període preelectoral, ha recordat els casos de corrupció de la formació i els ha reclamat que treballin des de la «presumpció d'innocència i no la de culpabilitat». Finalment, ha animat el PDeCAT a denunciar el cas als jutjats si té indicis de qualsevol actuació irregular en aquest sentit.

56 nous pisos socials

D'altra banda, el ple d'aquest dilluns al vespre té previst aprovar definitivament el reglament regulador del fons social d'habitatges de lloguer. Un instrument, segons l'alcalde, que permetrà al consistori poder gestionar els setze pisos cedits per l'Agència de l'Habitatge de Catalunya d'una antiga promoció privada que va acabar en mans de l'Incasòl. Seran posats a disposició de persones amb rendes inferior als 11.500 euros anuals en modalitat de llloguer social. Una oferta que complementarà els 49 pisos que gestiona directament l'agència de la Generalitat que han rebut 90 sol·licituds per ocupar-los i que estan destinats a persones amb rendes superiors als 11.500 euros anuals.

«És molt interessant disposar d'aquests habitatges públics perquè fa molts anys que estaven buides i ningú del govern anterior va ser capaç d'entendre la situació social, quan molta gent va perdre el seu habitatge i l'Ajuntament no va ser capaç de crear un recurs que ajudés a la gent que era desnonada», ha argumentat Tomàs, tot precisant que es tracta d'habitatge social, d'emancipació i lloguer assequible, no únicament els casos més extrems, sinó també per afavorir que els joves s'estableixin o ajudar les persones amb sous precaris.

El ple, finalment, també ha de donar llum verd inicial als plans de polítiques de dones d'Amposta 2019-2022 així com el destinat a la comunitat LGTBI. La regidora de Sanitat i Serveis Socials, Susanna Sancho, ha explicat que la voluntat d'aquests instruments és generar mesures per assolir la igualtat efectiva. Segons ha remarcat, s'han format dos tècnics municipals perquè assumeixin, respectivament, la implementació i coordinació de les mesures dels dos plans. Sancho ha precisat que en tots dos casos s'han elaborat amb la participació d'unes 150 persones i que comptaran amb sessions de retorn per recollir la seva opinió sobre el seu funcionament d'aquí un any.

tracking