Diari Més

Lo Pati aposta per l'art contemporani com a teràpia inclusiva per arribar a nous col·lectius

El programa del Centre d'Art de les Terres de l'Ebre incorpora accions amb persones amb problemes de salut o joves estudiants al costat dels cicles regulars i exposicions

Els diferents elements exposats de l'obra 'Cos social' a Lo Pati-Centre d'Art de les Terres de l'Ebre.

Centre d'Art de les Terres de l'Ebre, joves, inclusiva, teràpia, art contemporani, atreure, Aida Boix, Lo Pati, estudiantsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'art entès com a teràpia inclusiva per a persones amb problemes de salut o joves estudiants. Col·lectius que, difícilment, s'apropen per interès propi a l'art contemporani. Aquesta és una de les principals apostes en la programació d'aquest 2019 de Lo Pati-Centre d'Art de les Terres de l'Ebre. Entre les accions previstes, accions musicals en espais com hospitals o projectes conjunts amb pacients de l'Institut Pere Mata. Compartiran protagonisme amb els habituals cicles, entre els quals, mónFILMAT, Femme in arts o, enguany també, el certamen bianual xyz als Ullals de Baltasar. Les exposicions arrenquen aquest dissabte amb Cos social, de Joan Morey, una proposta audiovisual que reflexiona sobre el paper de l'individu com a instrument social i objecte de control per part del poder.

«Creiem que l'art té una important tasca a l'hora d'ajudar les persones davant un problema de salut o situació complicada. Amb Art Teràpia volem fomentar aquest debat, obrir el Centre d'Art a persones a les quals els resulta difícil accedir a espais visuals o desplaçar-nos als llocs a la gent no pot venir, com l'Hospital Verge de la Cinta», ha explicat la directora de Lo Pati, Aida Boix.

Un d'aquests projecte és l'anomenat 'Inside Out', que vol trencar l'estigmatització subjectiva de les persones a partir dels llocs que habiten, i que compta amb la col·laboració de la Fundació Pere Mata Terres de l'Ebre, l'edifici de la qual es troba just al costat del Pati. S'han retrat més de 200 persones que han habitat els dos llocs –pacients, treballadors, artistes o espectadors- i les seves imatges s'exhibiran a les façanes dels immobles, sense que la situació reveli la procedència del retrat.

També la col·laboració amb les Jornades Musicals de l'Ermita de la Pietat d'Ulldecona vol donar forma a un programa d'Art Teràpia a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa a partir de la música i el seu efecte terapèutic. La idea és aportar «llum, benestar i obertura de mires» a la gent que es troba al centre sanitari i amb voluntat d'anar més enllà de la simple de la «musicoteràpia», ha subratllat el responsable de les Jornades, Nete Vericat.

Dins d'aquest projecte d'art terapèutic s'enquadra també la videocreació 'Estado de malestar', de Maria Ruido', guanyadora de la quarta edició del premi de Videocreació de la Xarxa de Centres d'Arts Visuals de Catalunya, Arts Santa Mònica i Loops Barcelona o la convocatòria de la residència d'artistes de Balada.

Responsabilitat social de l'art

«Els centres d'art tenim la responsabilitat de treballar en aquesta línia. Durant molts anys s'ha pensat que l'art era més elitista i hem de treballar perquè la cultura arribi a tota la societat i allí on és més difícil arribar. Es fàcil que una persona que tingui interès vingui a lo Pati però hem de treballar per la gent que no ho té tan fàcil», subratlla Boix. En aquest context es troba tamé el projecte educatiu 'Això no és un simulacre'. Coordinat per Maria Pons, aplega una trentena d'alumnes de dos instituts d'Amposta i un grup de joves amb risc d'exclusió social que participen, des del passat setembre en sessions per treballar el procés de creació artística.

Al marge d'aquesta iniciativa, Lo Pati ha presentat aquest dimarts la programació per aquest 2019 amb els cicles i projectes habituals, a més de noves exposicions. La primera de les mostres, que s'inaugura aquest dissabte és 'Cos social', de Joan Morey, premiada en la tercera edició del premi de Videocreació de la Xarxa de Centres d'Arts Visuals de Catalunya, Arts Santa Mònica i Loops Barcelona.

El projecte, al voltant d'una performance que parteix visualment de la representació de les lliçons d'anatomia en la pintura del Renaixement i el Barroc, contraposa el cos actual del performer i l'escenari històric, l'antic amfiteatre anatòmic de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya. A partir d'aquí, Morey reflexiona en l'individu com a instrument social, com a objecte sota els efectes del control i manipulació a través de la imatge.

L'exposició monogràfica de finals d'any estarà dedicada a l'artista Teresa Mulet, veneçolana amb arrels ampostines que ha fet el camí invers dels seus avis que van fugir de la dictadura franquista. Mulet assegura que ha abandonat el seu país per la complicada situació que s'hi viu i pel risc que suposaven les seves investigacions artístiques al voltant de la violència a partir de llenguatges com el disseny gràfic, la performance i la instal·lació.

Intervenció als Ullals de Baltasar

Lo Pati, a més, tindrà enguany, novament, la convocatòria bianual de l'xyx projecte d'intervencions artístiques en espais singulars. En aquesta ocasió, i després del pont penjant, el Trabucador o la torre de la Carrova, seran els Ullals de Baltasar, al delta de l'Ebre. Dins dels projectes de producció pròpia es mantenen l'Aula al Pati d'Alfred Porres; Ports, Naturai Art de Sergi QUiñonero; el festival de cinema i paisatge mónFILMAT; el festival que aborda la violència masclista Femme in Arts. El centre seguirà col·laborant en altres projectes habituals com Eufònic, Encontres Aproximatius de PostBouesia, el Grand Tour d'artistes que recorren el territori des de les Terres de l'Ebre, Out.Side, Ebrergent o les Jornades Muysicals de l'Ermita de la Pietat.

tracking