Diari Més

Societat

El nombre de correbous a les Terres de l'Ebre es manté al voltant dels 440 aquest 2018

El Govern només ha sancionat un acte taurí per l'ús de pals contra l'animal a Sant Jaume d'Enveja, el passat 22 de juny

Pla general d'una de les vaques durant el correbou pels carrers d'Alcanar.

El nombre de correbous a les Terres de l'Ebre es manté al voltant dels 440 aquest 2018ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 439 correbous en 207 dies. Aquest és el balanç dels actes taurins que s'han celebrat, de forma autoritzada, en 27 municipis i EMD de les Terres de l'Ebre al llarg d'aquest 2018. Una xifra que es manté en termes similars als dels anys anteriors, segons ha subratllat el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès: sis més que el passat 2017, però un menys que el 2015. De forma més clara, s'han incrementat el nombre de denúncies presentades a la Generalitat per les entitats animalistes contra els organitzadors dels actes. En total, han estat tretze, de les quals deu continuen tramitant-se, dos han estat arxivades i només una ha acabat amb sanció: uns 600 euros per utilitzar pals contra l'animal en un correbou a Sant Jaume d'Enveja a finals de juny.

«Estem dins de les mateixes xifres», ha subratllat el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, traçant la comparació amb els anys anteriors. Durant 2017, ha exemplificat, els actes de les diferents van arribar als 433 per un total de 202 dies –el govern autoritza específicament els dies d'actes taurins, no el nombre de correbous: el 2011, arran l'aprovació de la llei, van ser 208, amb un màxim de 214 el 2015 i un mínim de 195 el 2016-.

Les xifres han anat variant en funció d'una banda dels diferents recursos econòmics destinats segons els anys així com també de quina jornada de la setmana cau el 15 d'agost, el principal dia festiu dels municipis taurins més grans del territori. Aquest 2018, els consistoris han instruït 49 expedients per autoritzar dates d'actes taurins en 27 municipis –i EMD- dels 52 del territori. «Són els de sempre, no n'hi ha cap de nou», ha precisat.

Malgrat això, Pallarès sí que ha reconegut que el nombre de denúncies interposades durant aquest 2018 ha crescut respecte anys anteriors. Han estat 13 en total, de les quals només una ha acabat, de moment, en sanció: la interposada per l'entitat ACTYMA contra els responsables del correbou de Sant Jaume d'Enveja del passat 22 de juny podrien acabar assumint el pagament d'una multa d'entre 601 i 60.000 euros –molt probablement la xifra inferior- per l'ús de pals contra els animals.

Dos denúncies més referents a la participació de menors han estat arxivades perquè, ha precisat, les proves no eren prou clares –en les imatges apareixeria un nen a collibè del seu pare a les portes d'un supermercat, d'acord amb el responsable de la Generalitat-. Les deu restants, sis presentades durant l'últim mes, continuen encara tramitant-se. A banda de l'ús de pals i la participació de menors, la durada dels espectacles és un altre dels motius principals.

Durant el passat 2017, les denúncies van ser onze; nou el 2016; i deu el 2015. «Com a Govern estem satisfets que aquells que volen fer bous, dins de la llei, els estan fent prou bé. Voldria que no hagués cap sanció ni accident: però malauradament hi ha accidents i hi ha sancions perquè els coses no s'estan fent al 100% ben fetes», ha argumentat, tot restant importància als motius de les sancions. «No hi ha cap mesura sancionadora que alarmi més del compte», sosté. Recorda que, «només una o dos» d'aquests expedients s'acaben convertit, habitualment, en multes.

El delegat s'ha congratulat també per la inexistència de «confrontació» a les places i carrers ebrencs entre animalistes i aficionats, tot i que en diverses ocasions les primeres han estat increpades i han hagut d'abandonar el poble protegides pels Mossos. «El que va passar fa uns anys és una vergonya. La Generalitat hem de garantir que, qui no està d'acord, pugui expressar el seu rebuig i qui estigui a favor i en tingui ganes que en faci, tot dins la llei», ha reflexionat, tot lloant l'actitud de «rebaixar el to» per part de les penyes taurines durant els últims temps.

tracking