Diari Més

Meteorologia

Mas de Barberans, incomunicat després d'acumular més de 130 litres per metre quadrat

Els barrancs de la plana del Montsià han començat desbordar-se i s'han tallat algunes carreteres secundàries i camins

Imatge de la pluja acumulada entre dimecres i dijous a Catalunya.

Mas de Barberans, incomunicat després d'acumular més de 130 litres per metre quadratMeteocat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pluja està tornant a deixar grans acumulacions a les Terres de l'Ebre, sobretot al Montsià on ja es van patir les inundacions més greus en l'última llevantada. Al Mas de Barberans s'han registrat 133mm (litres per metre quadrat) i a Ulldecona 82mm, on hi ha hagut acumulacions punta de 20 litres en mitja hora de matinada. Al Parc Natural dels Ports també s'han superat els 80mm. Això esta provocant que els barrancs de la plana del Montsià s'hagin començat a desbordar. No es pot accedir per carretera a Mas de Barberans. El poble ha quedat incomunicat i s'han suspès les classes de l'escola. També hi ha diverses carreteres secundàries tallades pel pas de les rieres.

En concret, la carretera entre Ulldecona i els Valentins està tallada per la baixada el barranc i el lligallo de Sant Jaume i la carretera TP3311 a la Galera està afectada per inundacions als punts quilomètric 7 i 18. Un tram de la carretera de la Sènia també està afectada per acumulació d'aigua, a la zona del Pou Juà. A Santa Bàrbara el pas del Barranc del Pelós per centre del municipi ha inundat carrers i s'ha demanat als veïns que apartessin els vehicles de la zona del Barranquet. A Tortosa també s'ha tallat el trànsit per acumulació d'aigua a la plaça Barcelona i l'avinguda Generalitat.

Protecció Civil insisteix en mantenir la precaució a la carretera, evitar els desplaçament si no són imprescindibles i no creuar rieres i barrancs ni zones inundades

Els Bombers han rescatat dos operaris que havíem quedat estacats al fang amb la furgoneta al camí de Cavets, prop de Barranc de Llovet, al Mas de Barberans. Els Bombers els han traslladat a Tortosa però no s'ha pogut retirar el vehicle. També s'ha fet una sortida a Ulldecona, al nucli de la Miliana per la inundació d'uns baixos d'un domicili particular. També s'han rebut diversos avisos per petites inundacions en una empresa d'Ulldecona, dos patis, un local comercial i un domicili a Tortosa.

Pluja sobre mullat

L'alcalde del Mas de Barberans, Josep Lleixà, s'ha mostrat preocupat perquè aquestes pluges arriben quan encara no s'havien acabat de reparar els danys de l'última llevantada. De fet, en aquest municipi dels Ports s'ha acumulat més pluja aquest dijous que en l'últim episodi. «Tenim molts camins malmesos que s'havien arreglat d'urgència i haurà anat tot a l'aire un altra vegada. És un pou sense fons i aquestes pluges ens hauran afectat més que els anteriors», ha apuntat Lleixà. En plena campanya de l'oliva es tornaran a trobar amb problemes d'accessibilitat a les finques i caldrà refer tota la feina feta. «El més important és que no hi hagi cap desgràcia personal», ha afegit. A primera hora del matí s'han anul·lat les classes a l'escola perquè els professors ja no han pogut arribar a poble.

Barrancades massa habituals

Els veïns de Santa Bàrbara entomaven amb resignació la tercera barrancada que els creua el municipi aquest any. Fins ara, aquest tipus d'inundació es vivien cada quinze o vint anys al poble però cada vegada són més habituals. Com apuntava un dels veïns, Alfonso Cid, un dels motius que aquests episodis es vagin repetint és el canvi climàtic. «Ens hem d'anar acostumant que, de tant en tant, aquí baixarà aigua», ha assenyalat Cid. «Passa a tot arreu quan venen aquestes pluges i inundacions. És pel canvi climàtic. Aquí hi ha gent que diu que caldrien obres però ningú nombra el canvi climàtic que és el més important», ha insistit.

I és que fet, el barranc de Llovet creua el municipi a través del que es coneix com el Barranquet i aquesta és la via d'evacuació que acaba trobant l'aigua de la pluja. «Més aviat o més tard, quan comencen les pluges a les muntanyes comença a baixa aigua aquí perquè es un barranc. L'aigua no la podem aturar», ha defensat Cid. Per canalitzar-la caldria un canal de més de dos metres de fondària i que fos ample com tot el carrer, com ha apuntat aquest veí. «Abans aquí no baixava aigua, no sé com se l'han arreglat ara per fer aquests disbarats», ha afegit Domingo Rodrigo, un altre veí.

Aquest dijous a la tarda, les pluges han donat una treva a les Terres de l'Ebre però algunes carreteres segueixen afectades per les inundacions, com la que uneix la Galera i la Sénia. També l'escola de Masdenverge s'han suspès les classes de la tarda per precaució ja que l'escola està situada molt prop del pas del barranc de la Galera.

tracking