Diari Més

Patrimoni

Les restes de l'escultor Julio Antonio seran enterrades a Móra d'Ebre

En el centenari de la seva mort, l’autor dels Herois de 1811 deixarà el cementiri de l’Almudena

En primer terme, una obra de Julio Antonio, en la presentació.

Les restes de l'escultor Julio Antonio seran enterrades a Móra d'EbreCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les restes de l’escultor Julio Antonio, actualment al cementiri madrileny de l’Almudena, seran enterrades a Móra d’Ebre, la seva vila natal, coincidint amb el centenari de la seva mort. Per commemorar el segle transcorregut des de la seva desaparició, el Museu d’Art Modern de la Diputació a Tarragona, que conté bona part de la seva obra, organitzarà diverses activitats, entre les quals exposicions i la presentació d’un llibre. Considerat el gran renovador de l’escultura a l’Estat, Julio Antonio és l’autor del monument que Tarragona dedica als Herois de 1811.

Julio Antonio Rodríguez Hernández (Móra d’Ebre,1889-Madrid,1919) va ser un dels millors artistes de la seva època i la seva brillant carrera es va veure truncada per una malaltia quan només tenia 30 anys. Les seves restes seran traslladades des de l’Almudena fins al seu municipi natal junt amb els de la seva mare, Lucía Hernández Costa. Museu d’Art Modern de la Diputació a Tarragona vol reivindicar l’obra i la figura de l’artista, que té entre les seves obres el Mausoleu Lemonier.

D’altra banda, i segons es va avançar ahir durant la presentació pública de la commemoració, l’Ajuntament de Móra d’Ebre, amb el suport de la Diputació, treballen en la creació d’un espai museístic a Móra d’Ebre dedicat a Julio Antonio i a altres artistes del municipi. Es preveu que el projecte estigui enllestit al llarg de 2019, com a primer pas per a la materialització del nou espai cultural.

El president de la Diputació, Josep Poblet, va destacar el caire innovador de Julio Antonio a la seva època, així com la importància dels actes programats. Poblet i l’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol, van destacar que l’efemèride que es commemora des d’ara fins a final d’abril «marcarà un abans i un després en el coneixement de la figura de l’artista».

Julio Antoni va rebre les seves primeres classes d’escultura a l’Ateneu de Tarragona, i a Barcelona al taller de l’escultor Feliu Ferrer Galzeran. Als 18 anys es trasllada a Madrid, pensionat per la Diputació de Tarragona, i treballa en el taller de Miquel Blay Fàbregas, un dels escultors més importants d’aquest període a Madrid. Amb Miquel Viladrich Vila, va muntar el seu primer taller. El seu funeral va ser tot un esdeveniment a Madrid.

tracking