Diari Més

Tortosa retira el monument franquista d'homenatge a la Guàrdia Civil del parc municipal l'endemà d'aprovar-ho al ple

La moció, presentada per la CUP, s'havia desestimat fa un any i mig quan es va supeditar al catàleg de simbologia feixista que enllesteix el consistori

Imatge del monument que s'ha retirat.

Tortosa retira el monument franquista d'homenatge a la Guàrdia Civil del parc municipal l'endemà d'aprovar-ho al ple@CUPTortosa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Tortosa retira, aquest dimarts, el monument franquista d'homenatge a la 'Promoción Ebro' de la Guàrdia Civil que la Organización Juvenil Española, vinculada al 'Movimento' de la dictadura de Franco, va instal·lar al parc municipal Teodor González en el 30è aniversari de la victòria feixista de la Guerra Civil i que encara es trobava a tocar del parc de jocs infantils del recinte. La retirada es fa just l'endemà que s'aprovés en el ple ordinari del mes de novembre una moció de la CUP. La petició, via moció al plenari, ja s'havia fet fa un any i mig però es va rebutjar i es va supeditar la retirada del monòlit a l'elaboració del catàleg de vestigis franquistes i de la Guerra Civil que va reclamar a l'Ajuntament el jutjat contenciós de Tarragona.

La moció que va presentar la CUP perquè es retirés el monòlit franquista del parc municipal es va aprovar al plenari d'aquest dilluns, amb els vots a favor de la CUP, Movem Tortosa, ERC i el PDeCAT, i els vots en contra del PSC i el PP. En la resolució, la CUP argumentava que no es tractava d'un «simple homenatge a la Guàrdia Civil» sinó que era un monòlit «d'exaltació dels valors del 'Movimiento' franquista» perquè el cos policial va ser «una de les organitzacions més importants que van permetre la repressió i la supervivència del règim». El monòlit estava fet amb una pedra del Coll del Moro de Gandesa, el punt estratègic on Franco va dirigir en persona algunes ofensives de la Batalla de l'Ebre. El va instal·lar l'Organización Juvenil Española (OJE), encarregada d'introduir els valors feixistes entre la joventut durant la dictadura.

Els cupaires han tornat a demanar la retirada del monument a través d'una moció al ple, després que es rebutgés fa un any i mig pel plenari. Han recuperat la petició perquè el catàleg de vestigis franquistes al qual es va supeditar la retirada no s'ha acabat d'elaborar i després de l'actuació de la Guàrdia Civil durant l'1-O. La moció aprovada instava a retirar el monòlit abans del gener de 2019.

El regidor de la CUP de Tortosa, Xavier Rodríguez, ha celebrat que s'ha tret del parc municipal amb celeritat tot i que s'ha mostrat estranyat per la «rapidesa» amb què ho ha executat el consistori. «Celebrem que es retiri tot i ens estranya aquesta rapidesa. Sembla que es vulgui fer ràpid perquè no es vulgui que se sàpiga o que no se celebri que es retirin símbols franquistes de les nostres places», ha apuntat. La CUP de Tortosa també ha avisat que «seguiran lluitant» perquè es retiri tota la simbologia franquista de la ciutat, sobretot el monument del riu Ebre, el monòlit franquista més gran que es conserva a Catalunya, i també altres com la Creu de Santa Clara.

Per la seva banda, el consistori ha declinat fer cap declaració, més enllà de ratificar que es dona compliment a una moció aprovada al ple que afecta un espai municipal.

tracking