Diari Més

ERC reclama reforços urgents per al jutjat de Vinaròs que investiga el projecte Castor

Els republicans alerten que l'excés de feina en aquesta instància podria acabar suposant l'arxivament precipitat de la causa després de tres anys d'investigacions

Plataforma marítima del projecte Castor, davant la costa del Sénia. Imatge d'arxiu.

L'Observatori del Deute de la Globalització recorrerà l'arxiu de la querella del Castor contra exministres i empresariACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El diputat d'ERC, Jordi Salvador, ha reclamat al govern espanyol que adopti urgentment "les mesures de reforç necessàries" per al jutjat número 4 de Vinaròs, encarregat d'investigar el projecte Castor. Els republicans han presentat una proposició no de llei al Congrés en aquest sentit, tot alertant que l'excés de feina que pateix aquesta instància podria acabar precipitant l'arxivament de la causa després de tres anys d'investigacions, atès que el termini per instruir aquesta causa complexa finalitza, teòricament, aquest pròxim mes de novembre. Salvador ha recriminat al Consell General del Poder Judicial que no hagi atès fins ara les demandes de reforços des de la mateixa instància, pel qual han passat almenys quatre jutges, fet que està precipitant l'arxivament de diversos casos per prolongada paralització processal.

El cas va ser declarat com a "causa complexa" el gener de 2016, consideració que va suposar una pròrroga de divuit mesos per poder finalitzar la investigació. A punt d'arribar ja al teòric límit temporal, els republicans remarquen que l'arxivament suposaria, en definitiva, "la impunitat de tots els hipotètics responsables d'un presumpte frau", pel qual al 2014 es va contreure un deute públic de 1.350 milions que van percebre "indegudament" alguns dels 20 investigats en aquesta causa.

El passat desembre, apunta Salvador, pel Tribunal Constitucional va anul·lar alguns articles del decret que articulava el mecanisme de retorn del crèdit per aquest pagament. Per això, creu que és imperatiu que la causa penal continuï i es pugui formalitzar escrit d'acusació pública al més aviat possible, com a "única forma de depurar responsabilitats legals contretes pels presumptes culpable". En la proposició, ERC també demana una investigació al CGPJ sobre la paralització de la causa i l'obertura d'un expedient disciplinari, si s'escau. En les diligències figuren com a investigats la societat Escal UGS i una vintena de persones, entre directius de l'exconcessionària, tres exdirector generals del govern espanyol i funcionaris.

Paral·lelament, el diputat republicà al Congrés ha presentat una segona proposició no de llei instant el govern espanyol a incoar, en el termini de deu dies, un expedient administratiu per requerir a Escal UGS, i solidàriament als seus accionistes i membres del consell d'administració, la devolució i reintegrament dels 1.350 milions d'euros, a més dels interessos, percebuts el novembre de l'any 2014 arran de la seva renúncia al projecte. La mesura suposaria, entenen, l'execució de la sentència d'inconsitucionalitat pel pagament de la indemnització. Recorda que el Tribunal Suprem, quan va desestimar la demanda de lesivitat presentada pel govern del PP, facultava l'executiu a aplicar factors reductors de la indemnització per l'actuació de l'empresa, uns extrems que no van ser comprovats en aquell moment.

tracking