Diari Més

Tres olis extra verge de les Terres de l'Ebre se situen entre els millors del món a la guia Flos Olei

Els productors reivindiquen que el territori té potencial per fer-se un lloc als mercats gourmet i d'excel·lència seguint l'estela del vi

L'Aureum Morrut de la cooperativa Soldebre, el Montsagre picual d'Horta de Sant Joan i l'Oleum Naturale de Rasquera són els tres olis inclosos en la prestigiosa guia italiana.

oliPixaBay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Aureum Morrut de la cooperativa Soldebre, el Montsagre picual d'Horta de Sant Joan i l'Oleum Naturale de Rasquera són els tres únics olis de la demarcació de Tarragona i l'Ebre que s'han situat entre els millors olis del món. Amb puntuacions de 82, 84 i 92 punts respectivament, la prestigiosa guia italiana Flos Olei –equivalent a la guia Parker dels vins-, els ha inclòs a l'edició 2019. Aquest reconeixement internacional dona impuls a la feina feta per fer-se un lloc als mercats gourmet dels olis, seguint l'estela de de la DO Terra Alta amb el vi. Convençuts que el futur de les Terres de l'Ebre passa per un sector agroalimentari de qualitat, els productors ebrencs d'aquests tres extra verges han assegurat que el món de l'oli acaba d'iniciar «una revolució» a les cuines particulars i al sector de la restauració on passarà de ser «un ingredient» a ser «un condiment» d'excel·lència gastronòmica.

La prestigiosa guia italiana Flos Olei, ha puntuat entre els 500 millors olis del món l'extra verge monovarietal Aureum Morrut, de la Cooperativa Soldebre SCCL, l'extra verge Montsagre premium de la varietat picual, de l'empresa familiar Montsagre d'Horta de Sant Joan –també premiat a Nova York en la World Olive Oil Competition-, i l'Oleum Naturale de la varietat arbequina de l'empresa Oleum Naturale de Rasquera – que apareix a Flos Olei per tercer any-.

Julio Monfort, cap del Servei de Coordinació i Gestió Territorial del Departament d'Agricultura a les Terres de l'Ebre, ha mostrat la satisfacció que s'estiguin reconeixent «les coses ben fetes» i ha defensat que es demostra amb els reconeixements internacionals «la potencialitat» dels olis del territori. «Hi ha olis molt bons i hi ha olis d'excel·lència», ha apuntat Monfort, que ha animat a altres productors a seguir el mateix camí i aquesta estratègia de producció d'alta qualitat.

Situar-se al sector oleícola mundial i comprovar que es treballa en la direcció adequada, són les valoracions que han fet els tres oleïcultors ebrencs distingits per la guia italiana. «Estem orgullosos i compromesos en seguir fent una feina que dona resultats en quant a qualitat i reconeixements», ha dit Barrobés. «És una manera de vendre el producte, mostrant la capacitat que té el producte i el territori. Les Terres de l'Ebre només tenen aquest futur. Els sector agroalimentari pot crear milers de llocs de treball si fem les coses ben fetes», ha defensat Turch.

La guia i els olis

A la guia Flos Olei es distingeix les empreses que produeixen oli d'oliva extra verge de gamma alta. Hi apareixen un total de 500 empreses de 52 països i dels cinc continents i inclou una cartografia del sector de l'olivera a escala regional acompanyada d'informació històrica i cultural. La selecció la fa un panell de tast d'experts coordinats per Marco Oreggia, i analitzen més de 1.500 mostres d'oli. La puntuació rebuda per les empreses ebrenques ha estat d'entre 90 i 82 punts, d'un total de 99 i els seus olis són els únics de la demarcació de Tarragona que s'han inclòs a la guia del 2019.

L'extra verge Aureum Morrut de Soldebre és un oli molt complex en el qual es detecten amb facilitat moltes sensacions olfacte-gustatives. Va rebre l'any passat un accèssit al Millor oli d'oliva verge extra Fruitat Verd Amarg del Centre de Desenvolupament de l'Oli de Reus.

L'Oleum Naturale, de la varietat arbequina, ha aconseguit el segell de producció ecològica enguany. És un oli de collita verda, fresc, aromàtic i amb un punt d'amarg i picant, que s'allunya dels clàssics arbequins madurs. És el tercer any que rep el reconeixement de la guia Flos Olei i també ha estat guardonat amb l'Extra Gold Medal dels premis BIOL 2018, celebrats a Itàlia.

Finalment, Montsagre produeix dos monovarietals, empeltre i picual, i un cupatge entre totes dues. L'altitud, el sòl d'abundant roca calcària i el clima sec on tenen les seues finques dóna als seus olis ecològics un caràcter singular. L’oli que elaboren prové només de la collita primerenca, s'extreu en fred i amb procediments mecànics per garantir-ne la qualitat. Han estat premiats en diversos certàmens internacionals, al Japó, als EUA i a Israel. Dins la guia Flos Olei s'ha inclòs el monovarietal picual, un oli intens que té un característic gust afruitat sense sensacions àcides, amb un lleuger toc amarg i picant propi dels olis primerencs, notes d'herba fresca i fruites verdes, que persisteix en boca oferint una experiència inconfusible al paladar.

La revolució de l'oli

Els productors estan convençuts que els olis d'excel·lència han iniciat «una revolució» a les Terres de l'Ebre i al sector gastronòmic, seguint l'estela del món del vi. «Estem intentant que es tornin a conèixer les DO's, els olis de finca. Tothom tenim mercat i possibilitats però hem d'apostar tots per la direcció de la qualitat i a l'hora de vendre, hem de mostrar aquesta opció: que hi ha olis de qualitats molt diferents», ha defensat Turch. Malgrat pugui costar encara tots tres han defensat que als restaurants finalment cada plat tindrà el seu oli «perquè el millorarà», de la mateixa manera que es normalitzaran les cartes d'olis als restaurants o els tastos d'oli per gaudir-los i diferenciar-los. «Els olis verge extra de bona qualitat tenen una quantitat d'antioxidants naturalesa que el converteixen en un aliment convenient per a la salut, aconseguit en fred a diferencia de altres greixos vegetals, és un producte realment natural, com si fos un suc de fruita», ha afegit Barrobés.

Les Terres de l'Ebre, a més, són riques en varietats d'olivera, és el territori amb més tipus de cultiu d'oliva de Catalunya i ha d'entomar aquesta diversificació com una avantatja en aquest nou camí que s'ha marcat el sector.

tracking