Diari Més

Commemoració

Els Quicos cantaran i teatralitzaran les 'Meravelles' de les Coves de Benifallet

El grup ebrenc i les coves s'uneixen per celebrar els respectius aniversaris de plata i or amb visites guiades especials el tercer cap de setmana de setembre

La regidora de Turisme de Benifallet, Sílvia Folqué i el cantant dels Quicos, Artur Gaya.

Els Quicos cantaran i teatralitzaran les 'Meravelles' de les Coves de Benifallet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quico El Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries s'encarregaran d'explicar, teatralitzar i cantar a través de les jotes el valor patrimonial de les Coves Meravelles de Benifallet, al Baix Ebre, quan es compleixen 50 anys del seu descobriment. Els membres del grup es convertiran en els guies de les visites a les Coves durant el cap de setmana del 15 i el 16 de setembre. Faran sis passis diaris d'un petit espectacle amb música i teatre a l'interior de les cavitats i també oferiran petits concerts a l'entorn exterior. Les activitats formen part del programa d'aniversari del grup que compleix també 25 anys als escenaris. L'Ajuntament de Benifallet vol posar en valor un patrimoni natural únic a Catalunya i convertir la descoberta de les coves en una experiència única de la mà dels Quicos. El reconeixement de país d'aquest patrimoni i la seva protecció més enllà de l'àmbit municipal és encara un deure pendent mig segle després.

La regidora de Turisme de Benifallet, Sílvia Folqué, ha destacat que la iniciativa serveixi per unir «patrimoni natural i patrimoni cultural» de les Terres de l'Ebre i posar-lo en valor a nivell del país. «És una gran satisfacció fer aquesta fusió per traslladar la imatge de les Terres de l'Ebre al conjunt de Catalunya i explicar que tenim una riquesa des de tots les punts de vista», ha defensat. «Que el conjunt del país se senti orgullós d'aquestes terres del sud», ha afegit.

Les visites guiades que es fan durant tot l'any a les Coves Meravelles de Benifallet es transformaran, el 15 i 16 de setembre, en una experiència única i «especial». Els guies donaran el relleu durant dos dies a Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries. «Estem parlant d'una obra d'art on l'home no ha pres part i on admirar la natura de manera senzilla i així serà la nostra proposta», ha explicat Artur Gaya. Es combinaran les visites amb la jota, que s'ensenyarà a cantar-la i a ballar-la. Els personatges explicaran des de la seva curiositat «l'entorn, la gent i el paisatge que aniran descobrint», i provaran de cantar i experimentar a les coves, sobretot a la sala de la música.

Es faran tres passis al matí i sis a la tarda dins de les coves i els Quicos actuaran també amb petits concerts, a l'exterior, al migdia i al vespre. L'Ajuntament de Benifallet també ha preparat activitats infantils amb la col·laboració del Moniato Show i una degustació de botifarra i vi. Les entrades es poden comprar a través de la web municipal, al recinte de les Coves Meravelles i al Punt d'Informació Turística de poble. L'aforament per passi dins de les coves estarà limitat a unes 40 persones.

Més reconeixement patrimonial

Folqué ha apuntat que se segueix treballant per aconseguir un reconeixement més ampli de les Coves Meravelles, perquè per les seves característiques úniques i la riquesa de les seves formacions úniques se'l mereixen. «Sabem que més reconeixement implica més deures però a la vegada repercuteix en la seva protecció i representa que és un bé patrimonial que no s'esgota ara i que quedarà per a les generacions futures generacions», ha reclamat la regidora.

«Creiem que amb la implicació dels Quicos farem una difusió territorial i de país i a la vegada ens permetrà mantenir aquesta difusió de les Coves per a què es coneguin», ha defensat Folqué. Les coves reben unes 28.0000 visites anuals, un sostre que estan convençuts que es pot eixamplar. «És mutu i compartit. El ressò històric de les coves també pot contribuir a l'enriquiment espiritual dels Quicos. També el grup es beneficiarà moltíssim d'aquesta experiència», ha apuntat Gaya.

tracking