Diari Més

Meteorologia

L'Observatori de l'Ebre registra la temperatura més alta d'un mes d'agost en la seva sèrie històrica

Els 42,3 graus centígrads dels passat 4 d'agost és el segon valor més alt inventariat en els mesos d'estiu a l'institut geofísic

Una dona intentant refrescar-se en una font pública.

Un home de Barcelona, tercera víctima mortal del calorACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Observatori de l'Ebre ha registrat rècords de calor en els primers cinc dies d'agost d'enguany. L'onada de calor ha deixat el valor més alt de temperatura mai assolit durant un mes d'agost a l'institut geofísic ebrenc. En concret, el passat 4 d'agost es va arribar a una temperatura màxima de 42,3 graus centígrads. A més a més, és el segon valor més alt de tota la sèrie històrica l'Observatori només superat pels 43 graus centígrads enregistrats el 7 de juliol de 1982. També les temperatures mínimes han estat de rècord amb 26.9 graus centígrads el 5 d'agots, el valor més alt per una temperatura mínima de tota la sèrie de l'espai d'observació meteorològica. L'Observatori de l'Ebre ha destacat també que l'evolució de les temperatures entre l'1 i el 5 d'agost deixa un registres per sèrie amb valors extrems inèdits fins al moment.

L'Observatori de l'Ebre - Institut Universitari de la Ramon Llull, és una fundació sense ànim de lucre creada el 1904 i dedicada a l'estudi dels fenòmens geofísics i meteorològics.

Com ha apuntat German Soler, membre de l'equip d'observació meteorològica de l'institut, cada cop que se superen els 40 graus a Roquetes és un fet «excepcional» i cada grau que s'incrementa encara més. Tampoc hauria de ser habitual arribar als 35 graus durant bona part de l'estiu i amb aquesta tendència de temperatures estivals a l'alça, la situació climàtica s'agreuja. De fet, les sèries de l'Observatori de l'Ebre evidencien el canvi climàtic amb 9 dels darrers 15 anys acumulant les xifres més càlides de tota la sèrie històrica de l'institut.

L'adaptació, insisteixen, no serà fàcil: més sequer i més consum d'aigua, i més necessitat de viure en «bombolles» on aïllar-se de la forta calor i més consum d'energia elèctrica. «Serà tot un problema», ha apuntat Soler.

tracking