Diari Més

Cultura

La Fira de les Fibres Vegetals de Mas de Barberans conjuga el patrimoni de la pauma amb l'art rupestre

La 16a edició compta amb una seixantena d’expositors i amb els tallers tradicionals i d’altres de «singulars»

Dos expositors treballant en la Fira de les Fibres Vegetals de Mas de Barberans.

La Fira de les Fibres Vegetals de Mas de Barberans conjuga el patrimoni de la pauma amb l'art rupestreACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fira de les Fibres Vegetals de Mas de Barberans al Montsià ha donat el tret de sortida aquest dissabte a dos dies de certamen que enguany combinen dos actius patrimonials del municipal, com són l’artesania de la pauma (margalló) i les pintures rupestres del Cocó de la Gralla. De fet, les representacions de l’art llevantí s’han instal·lat en sis espais del municipi. En la 16a edició hi participen una seixantena d’expositors d’arreu de Catalunya, de l’Estat i del món. A més, també s’han programat tallers tradicionals com el de llatar i fer cordell amb pauma i d’altres de més singulars com el de confeccionar sabates amb fibres, que imparteix l’artista escocesa Joanne B Kaar. «Som un poble menut, si no fos per la implicació de tothom seria impossible fer una fira d'aquestes característiques», ha afirmat el batlle Josep Maria Lleixà.

Tot i que ja compten amb setze edicions el batlle no ha amagat el nerviosisme de tornar a engegar una nova fira perquè afirma que s'ha convertit en un «referent i punt de trobada» dels artesans procedents no tan sols de Catalunya i l'Estat Espanyol sinó d'arreu del món. «Pensem que és una fira qualificada i ens ho reconeixen els experts que vénen de fora i que la visiten tots els anys, no només per la fira sinó per totes les activitats que fem durant l'any», ha constatat Lleixà.

Segons l'alcalde la principal novetat d'enguany és la «simbiosis» entre la fira tradicional amb els artesans i la reproducció de les pintures rupestres del Cocó de la Gralla, repartides en diferents espais del municipi. Es tracta de troballes visitables des de fa pocs mesos i que «simbolitzen diferents conceptes com la cacera; la defensa; el món artístic o bé els animals», ha explicat la responsable de la Fira de les Fibres Vegetals i del Museu de la Pauma, Pepa Subirats.

De fet, Subirats ha assegurat que s'ha hagut de programar una visita extra aquest diumenge per veure el Cocó de la Gralla i, així encabir les demandes dels visitants.

D'altra banda, s'han organitzat set tallers dins del circuit de la fira, la majoria d'ells lligats a l'artesania de les fibres vegetals com el de llatar i fer cordell amb pauma. Però també tallers relacionats amb l'art llevantí, com un de pintures rupestres sobre pedra, amb pigments elaborats a partir d'ou i òxid de ferro o bé activitats infantils, en les quals es poden elaborar tapissos i aprendre com es feia el foc en la prehistòria. «Crec que aquest taller, fet excepcionalment enguany, serà curiós i tindrà èxit», ha assumit l'alcalde qui ha afegit que els visitants també podran elaborar joies.

En el marc de la fira es van inaugurar aquest dijous dues exposicions que acollirà el Museu de la Pauma. Es tracta de les peces presentades al XI Certamen Internacional de les Fibres Vegetals i de la mostra «El Rogle. Pauma comuna». Aquesta darrera és un projecte en el qual hi han treballat durant dos anys professionals per explorar els nous usos de la pauma al segle XXI.

Subirats ha destacat que el més rellevant per fer rendible l'ús d'aquest material natural és «escurçar el procés productiu per abaratir els costos», per tal d'elaborar corbates, tocats pel cabell, sabó i corretges per les càmeres fotogràfiques.

tracking