Diari Més

Incendis

Nou anys de l'incendi forestal d'Horta de Sant Joan

Cinc bombers van perdre la vida intentant extingir el foc

Imatge del 2009 de l'incendi forestal

Nou anys de l'incendi forestal d'Horta de Sant JoanBombers

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Avui fa nou anys de l'incendi forestal d'Horta de Sant Joan que es va emportar la vida de cinc bombers. El foc més violent dels darrers anys a les Terres de l'Ebre, va començar el 20 de juliol del 2009 i l'incendi no es va extingirfins al3 d'agost. La primera nit el foc havia cremat 10 hectàrees i amb l'absència de vent semblava que els bombers el podien controlar, però l'endemà, el 21 de juliol,a la tardael foc va revifar amb un reforçament del vent de garbí que arribava als 80 quilòmetres per hora i va deixar atrapats a sis membres de la unitat GRAF (Grups de Suport d'Actuacions Forestals) de Lleida.

D'aquests sis bombers, quatre van perdre la vida allí mateix i dos van poder ser rescatats pels seus companys però en estat molt greu, de fet, un d'ells va acabar perdent la vida a l'hospital. Els familiars de les víctimes van acusar de negligència al cap de guàrdia dels Bombers però el 2013 l'Audiència de Tarragona va decretar l'arxivament de les acusacions per homicidi imprudent a Carles Fonts i va mantenir les acusacions contra els dos suposats piròmans. Les famílies van arribar a un preacord amb el departament d'Interior i van acceptar una indemnització conjunta d'un milió d'euros.

El 3 d'agost del 2009 van extingir l'incendi que va cremar un total de 1.140 hectàrees de vegetació dels Ports de Tortosa-Beseit. Les dues persones que van detenircom aautors de l'incendi van ser AntonioPaziLorenzoForner per qui el fiscal va demanar dinou anys de presó i una indemnització de 6 milions d'euros. Els dos piròmans es van fotografiar amb l'incendi i van confessar haver-lo provocat. El judici es va anar endarrerint i paralitzant finsel dia d'avuique encara no s'ha realitzat i està previst que tingui llocel 2020.

Una placa commemortavia als bombers que van perdre la vida

Nou anys de l'incendi forestal d'Horta de Sant JoanBombers

tracking