Diari Més

Judicial

L'Audiència de Tarragona reobre el cas de l'accident de Freginals

Els magistrats demanen un peritatge del sistema de frens del bus i reclamen l'expedient sancionador de la Inspecció de Treball sobre les condicions de salut i descans del conductor

L'atestat policial apunta que el conductor de l'autocar de Freginals es va adormir

L'atestat policial apunta que el conductor de l'autocar de Freginals es va adormirACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Audiència de Tarragona ha acceptat els recursos de reforma i subsidiaris d'apel·lació dels advocats de les víctimes i de Fiscalia –que s'hi va adherir-, contra l'arxiu del cas de l'accident d'autobús de Freginals, on van morir 13 estudiants d'Erasmus quan tornaven de les falles de València. En la interlocutòria, a la qual ha tingut accés l'ACN, es demana l'expedient sancionador que Inspecció de Treball va obrir contra el propietari del vehicle, iniciat per falta d'informació i formació del conductor en riscos laborals i per deficiències en la vigilància de la salut del treballador. Aquest documentació es considera «necessària i útil» pels magistrats provincials per esclarir si el xofer estava cansat o fatigat. També es reclama un nou peritatge del sistema de frens després que el conductor declarés que es podria haver bloquejat una roda durant la frenada, amb l'asfalt mullat.

És el segon cop que es reobren les diligències prèvies del cas i ara l'Audiència de Tarragona demana la pròrroga de la instrucció 18 mesos més per considerar-la causa «complexa». La defensa del conductor no ha volgut valorar aquest nou revés a l'arxivament del cas i ha apuntat que seguiran mantenint la sol·licitud d'arxiu i estudiaran si demanen noves proves de descàrrec en aquesta ampliació de la instrucció.

«Estem davant d'un accident amb un resultat de tretze morts i més de 40 ferits de diversa gravetat, fet que suposa una instrucció complexa, pel gran nombre de diligències a practicar, atès el gran nombre de víctimes, així com la pràctica d'un important nombre de perícies», subratlla la interlocutòria. Els magistrats es basen en bona mesura en les declaracions que les víctimes van prestar davant dels Mossos d'Esquadra i l'autoritat judicial i, en aquest sentit, consideren que resulta innecessari repetir de nou aquest tràmit, tal i com prèviament s'havia acordat. Recorden, però, que els relats recollits dels testimonis apuntaven cap a la possibilitat de que l'accident hauria pogut ser causat per la somnolència o fatiga del conductor.

Diversos passatgers apuntaven que va l'autocar va trepitjar la línia de la voravia de forma molt seguida, que abaixava la finestra perquè entrés aire fresc, que escoltaven el soroll de les bandes sonores de la voravia o com el vehicle es movia «de forma suau» de dreta a esquerra del carril de circulació. Alguns apuntaven que la inquietud per la «sensació d'inseguretat» no els deixava dormir, que el conductor traçava «esses» i feia corbes lentes i ràpides.

«S'estava adormint»

Alguns passatgers van comentar que el conductor «s'estava adormint» i que en alguna ocasió s'acostava massa a l'autocar de davant i frenava «bruscament». Just abans de l'accident, van declarar, va abaixar el cap i s'adormia abans de desplaçar-se a la dreta, despertar-se i donar el cop de volant a l'esquerra que va causar l'accident. El vehicle, que era l'últim d'un grup de cinc autocars que tornaven a Barcelona després de transportar estudiants d'Erasmus a les falles de València, circulava a 100 km/h amb el sistema de control de velocitat automàtic activat, Segons els Mossos, en el seu recorregut per l'autopista va efectuar 77 desacceleracions superiors als 2 km/h, mentre que els dos vehicles que feien el mateix trajecte a la mateixa hora van fer-ne cinc i dotze. L'informe també revelaria una infracció administrativa perquè en els últims 28 dies de conducció, el xofer investigat hauria fet dos descansos setmanals reduïts la setmana de l'accident.

Tot i descartar noves declaracions testificals, l'Audiència de Tarragona considera necessari requerir a Inspecció de Treball l'expedient sancionador contra el propietari de l'autocar per manca de formació i informació en prevenció de riscos laborals del conductor. També reclama l'historial complert de les revisions mèdiques que podria revelar deficiències en relació amb «la vigilància de la salut dels treballadors de l'empresa propietària del vehicle sinistrat». En aquest procediment, constaria un incompliment en matèria de descans del conductor durant els dies anteriors al sinistre. De l'informe, asseguren els magistrats, es podrien «extreure causes que haurien pogut comportar cansament en el conductor en el supòsit de no haver descansat el mínim exigit per la normativa». Una situació, addueixen, que s'hauria d'jhaver tingut en compte a l'hora que l'investigat conduís l'autocar i que l'hauria obligat a aturar-se i descansar, en comptes de continuar, al «primer símptoma de cansament, somnolència o manca de control de l'autocar».

També considera necessària la diligència d'investigació demanada per Fiscalia sobre el sistema de frenada del vehicle, arran de la declaració judicial de l'investigat sobre el fet que «no sap si el sistema de frenada –denominat retardar- li va poder bloquejar alguna roda perquè el paviment estava mullat». La declaració es va produir després de diversos informes pericials i, per tant, els magistrats consideren útil que es faci una nova diligència per complementar les ja efectuades en relació al sistema de frenada per saber si va existir alguna deficiència que podria haver influït en l'accident.

Arribar «al fons» de l'assumpte

L'advocat d'un dels ocupants del turisme contra el qual va topar el bus accidentat a Freginals, Joaquim Fibla, s’ha mostrat satisfet per la reobertura del cas perquè per la via penal creu que es podrà arribar «al final de la investigació». Fibla ha opinat que la instrucció del jutjat d’Amposta va ser «molt curta» i no permetia arribar al fons de l’assumpte. El lletrat ha recordat que el cas es va arxivar penalment «donant a peu a accions civils», però sense que s’acabessin les diligències sol·licitades per les parts, com és la petició d’un ofici a la Inspecció de Treball perquè determini les condicions laborals del conductor en el moment del sinistre.

D'altra banda, Fibla veu «lògica» la declaració de causa complexa per permetre que es facin totes les diligències acordades. «Hi ha molt per esbrinar d’aquella i nit, i molt per preguntar-se sobre les causes de l’accident», ha reflexionat. L’advocat ha subratllat que la reobertura és important per a les famílies perquè «és l'única manera de poder satisfer les ànsies que tenen d’arribar a saber què va passar».

tracking