Diari Més

Medi Ambient

Alliberen 55.000 juvenils d'anguila per repoblar les llacunes del delta de l'Ebre

L'operació, finançada amb les aportacions dels pescadors, forma part del Pla de gestió de l'espècie que ha de permetre garantir la recuperació de la seva població

Alliber

Alliberen 55.000 juvenils d'anguila per repoblar les llacunes del delta de l'EbreACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament d'Agricultura ha alliberat més de 55.000 exemplars de juvenils d'anguila, procedents de conques fluvials de fora de Catalunya, en diverses llacunes del delta de l'Ebre. Es tracta d'una de les operacions de repoblació impulsades en el marc el Pla de gestió per garantir la recuperació d'aquesta espècie. Enguany, s'han destinat un total de 110 quilos d'anguló o anguiles juvenils, amb una mida entre els 10 i ells 35 centímetres, que s'han alliberat a les llacunes que habitualment s'han repoblat durant els últims anys davant la idoneïtat dels seus ecosistemes per al seu desenvolupament. Segons Agricultura, el reforç que suposen aquestes operacions ha de permetre que els individus introduïts puguin arribar a adults, migrar i reproduir-se. Això es complementa també amb mesures de gestió com la lluita contra depredadors al·lòctons o la millora de la connectivitat dels rius –amb la construcció de passos per a peixos-.

El president del parc natural del delta de l'Ebre i secretari de la Confraria de Pescadors de Deltebre, Pascual Chacón, ha valorat positivament la repoblació i la seva efectivitat. «Una part important de la que es posa desapareix per l'acció dels depredadors que actuen tant a les badies com als rius. Amb aquests actes s'ajuda a aquesta repoblació a través de la compra i posant a les llacunes l'espècie de l'anguiló», ha subratllat Chacón. Precisament, són els pescadors autoritzats d'aquesta espècie els que financen anualment, aquests alliberaments amb aportacions provinents de les seves captures que vehiculen les associacions i confraries de pescadors en el marc dels compromisos assumits en el Pla de gestió de l'anguila aprovat per la Comissió Europea.

Al delta de l'Ebre, les entitats autoritzades per a la seva pesca són les confraries de pescadors de Sant Pere de Tortosa, Sant Joan de Deltebre, Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita i l'Associació de Pescadors Professionals d'Angula de Sant Jaume d'Enveja. A més, també tenen permís les confraries gironines de Roses, l'Escala i l'Estartit.

Tot i que actualment no es troba directament considerada com a espècie en perill d'extinció, els dictàmens científics del Consell Internacional per a l'Exploració del Mar (ICES), consideren que la població d'anguila es troba fora dels límits biològics de seguretat. Pel que fa al comerç internacional, l'espècie es troba inclosa en el Conveni CITES com a espècie no necessàriament amenaçada però que podria arribar a estar-ho si no es controla estrictament el seu comerç. El Pla de gestió comunitari, aprovat el 2010, vol reduir la mortalitat antropogènica de l'anguila i aconseguir que retorni al mar un 40% de la biomassa d'anguiles europees respecte dels seus nivells originals.

tracking