Diari Més

Cultura

El Litterarum arrenca la seva internacionalització de la mà de l'Institut Ramon Llull

La 11a Fira d'Espectacles Literaris de Móra d'Ebre comptarà amb 35 propostes escèniques inspirades en escriptors contemporanis i clàssics

Imatge de la presentació de la nova edició del Litterarum.

El Litterarum arrenca la seva internacionalització de la mà de l'Institut Ramon LlullACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Litterarum inicia enguany una nova etapa que estarà marcada per la seva internacionalització. De la mà de l'Institut Ramon Llull amb el suport del Patronat de Turisme de les Terres de l'Ebre de la Diputació de Tarragona, s'ha organitzat per a l'esdeveniment una «missió cultural» en la que una quinzena de membres de comunitats universitàries de nou països diferents assistiran als diversos espectacles, participaran a trobades amb escriptors i creadors artístics i coneixeran de primera mà el patrimoni literari de les Terres de l'Ebre.Pel que fa als continguts d'aquesta Fira d'Espectacles Literaris, que arriba ja a la seva onzena edició, el Litterarum comptarà amb 35 propostes escèniques inspirades en escriptors contemporanis i clàssics i augmentarà fins a quatre l'oferta de «tastos d'espectacles», entre d'altres. També hi haurà muntatges centrats en episodis històrics com la Batalla de l'Ebre o l'espectacle Ramon Muntaner i els Entença, que es farà de nit i que tindrà com a escenari el mateix castell de Móra d'Ebre.

El certamen compta enguany amb un pressupost de 90.000 euros, un 12% més que l'any anterior, fet que suposa impulsar la «internacionalització» del Litterarium. La delegació de 15 persones, entre estudiants i treballadors d'universitats que a l'exterior imparteixen estudis de català procedeixen Croàcia, Rússia, Anglaterra, Sèrbia, Polònia, Hongria, República Txeca, França i Itàlia. «Hem anat a buscar persones que tenien un especial interès en la literatura i el teatre», ha comentat en roda de premsa Josep-Anton Fernández, director de l'Àrea de Llengua i Universitats i de l'Àrea de Literatura i Pensament de l'Institut Ramon Llull. A més, els integrants de la «missió» tenen també una «competència lingüística de la llengua catalana bastant avançada», ha afegit.

Acompanyats d'un representant de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, la delegació visitarà la facultat de filologia catalana, assistiran a una desena d'espectacles del Litterarum i faran trobades amb gestors culturals, artistes, escriptors, editors i llibreters. A més, realitzaran visites a indrets com Móra la Nova, Benissanet, Corbera d'Ebre, Tortosa, Miravet o Móra d'Ebre. En aquest sentit, els objectius són contribuir que les comunitats universitàries estrangeres amb estudis de llengua catalana «descobreixin un territori fonamental per a la cultura com són les Terres de l'Ebre», «internacionalitzar» la fira des de l'àmbit universitari (d'on prové bona part del públic del certamen), i afavorir el contacte entre visitants i visitats.

Oferta escènica i literària

Montserrat Roig, Josep Pla, Maria Mercè Marçal, Mercè Rodoreda, Enric Cassasses o els ebrencs Artur Bladé i Zoraida Burgos són alguns dels noms presents en la programació de la fira. En total, 35 propostes escèniques de companyies de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià.

A més, el pròxim 25 de maig es podrà veure a la Llibreria Bassa el resultat de la residència creativa que a principis de l'abril van realitzar la poetessa Sònia Moll i el cantautor italià Alessio Arena. Des d'un allotjament de Móra d'Ebre van treballar en els conceptes de «sentir-se a casa, habitar o deshabitar», inspirats també en el riu Ebre i la floració dels fruiters.

Referències històriques pels 80 anys de la Batalla de l'Ebre

L'efemèride dels 80 anys de la Batalla de l'Ebre és l'eix de dos dels espectacles ebrencs que estrenarà al Litterarum. El dramaturg ebrenc Valer Gisbert torna a recórrer al llibre 115 dies a l'Ebre. El sacrifici de la lleva del Biberó, d'Assumpta Montellà, per presentar un espectacle nou que parteix del Vestigis de 2015 i que es titula Vestigis 2.0. L'obra es dividirà en dues parts: la primera, foradada Corbera, tindrà l'església del Poble Vell de Corbera d'Ebre –un dels més castigats duran la Guerra Civil-, com a escenari, i es podrà veure el dia 19 de maig a les deu de la nit.

La segona part, en un format teatral però exterior, serà Vestigis 2.0: passarel·les sobre l'Ebre i s'escenificarà davant el riu, al passeig Fluvial de Móra d'Ebre, el dissabte 26 de maig a les cinc de la tarda. L'altra proposta sobre la Batalla de l'Ebre és Paraules de guerra a l'Ebre en Caiac, una lectura dramatitzada que es combinarà amb la navegació fluvial pel riu.

Un altre capítol històric present en aquest «patrimoni escènic» que donarà a conèixer el Litterarum serà la petjada dels senyors d'Entença, la vida i miracles dels quals va relatar Ramon Muntaner. La companyia Carlos Garrido, de les Illes Balears, ha creat una obra amb rerefons històric que té com a escenari el mateix castell on van residir, i que s'il·luminarà de manera especial per a l'ocasió en un espectacle que es farà de nit.

Herois de la Lectura

El Litterarum i la seva arrel, la Fira del Llibre Ebrenc, han creat per enguany un personatge que vol representar a tots aquests «herois i heroïnes» anònims que lluiten perquè es mantingui l'hàbit de la lectura i «salvar» la literatura catalana. El LittHeroi i la LittHeroïna, inspirats en el còmic, protagonitzen, a més, els cartells de l'edició 2018, i són obra del dissenyador Jordi Morera.

De fet, en la presentació del Litterarum d'aquest dilluns al Palau Marc ha fet acte de presència un LittHeroi, encarnat pel pallasso Muniatto, que ha passat del vestit medieval d'un Curial de Montferrer, a les malles, la capa i l'antifaç de superheroi. La 11a Fira d'Espectacles Literaris Litterarum 2018 arrenca el 24 de maig i finalitzarà el 27 de maig.

tracking