Diari Més

Agricultura

Els pagesos ebrencs, preocupats per si la riuada arrossega el caragol maçana als arrossars

El desembassament provoca inundacions menors en finques properes a la ribera que podrien derivar en fongs i altres malalties si perduren

Vista aèria de camps inundats amb el nucli urbà de Móra d'Ebre, al fons. Imatge del 17 d'abril de 2018

Confederació Hidrogràfica de l0Ebre, arribada, embassament, Mequinensa, pont, crescuda, tram final, avinguda, Ebre, cabalACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A les Terres de l'Ebre, de moment, no és significativa la superfície de finques i cultius propers a la ribera de l'Ebre que s'han vist afectats per inundació, a causa que el riu ha sortit de mare en alguns punts per l'alt cabal amb què baixa. Tanmateix, la preocupació és gran entre els agricultors, sobretot entre els arrossaires, perquè l'aigua del riu que està entrant pels desguassos i les sèquies arrossega caragol maçana des de l'Ebre. El riu, i sobretot les seves ribes, és un dels principals focus d'infecció d'aquesta plaga però s'hi ha fet poques maniobres d'eradicació. També els fruiters de la Ribera d'Ebre poden emmalaltir per fongs si estan molts dies amb les aigües estancades als terrenys. Si el desembassament de l'Ebre augmenta en les properes hores, no es descarta que les inundacions siguin més importants perquè en molts llocs el riu està a escassos 30 o 40 centímetres de saltar dins de les finques i a Miravet, amb tres hectàrees de cultius ja inundades, el riu està a 12 centímetres d'entrar al carrer del Riu.

A la zona del delta de l'Ebre s'han inundat només algunes finques petites de cotes molt baixes però de moment el riu no ha pujat al nivell dels arrossars, encara que se situa a només 30 o 40 centímetres de fer-ho. En aquesta zona, els pagesos estan preocupats perquè si l'aigua de l'Ebre entra als arrossars pot portar amb ell més exemplars del caragol maçana que afecta la riba del riu, al tram final. Això suposaria un agreujant i un contratemps a tota la feina feta, sobretot al marge esquerra, contra la plaga, i a pocs dies de la inundació dels camps per preparar la sembra.

També a la Ribera d'Ebre, molts camps de fruiters propers al riu s'han inundat. A Miravet, per exemple, ja hi ha tres hectàrees de cultiu afectats. Els fruiters poden emmalaltir per fongs si estan molts dies amb aigües estancades dels terrenys. El fong es carrega la floració i el fruit i pot arribar a matar l'arbre.

Les properes hores seran crítiques perquè si el desembassament dels pantans incrementa podria empitjorar la situació. I és que a Miravet, per exemple, estan a 12 centímetres que salti el riu als carrers del poble i a Amposta a poc més de 30 centímetres que entri als arrossars.

tracking