Diari Més

La Biennal d'Art Ciutat d'Amposta i l'art contemporani al carrer i a la natura, estrelles de la programació 2018 a Lo Pati

El centre d'art visuals de les Terres de l'Ebre consolida els festivals MónFilmat i Eufònic i aposta per una nova relació formativa amb els centres escolars

El Centre d'Art Terres de l'Ebre Lo Pati en una imatge d'arxiu.

L'alcalde d'Amposta vol donar continuïtat al Centre d'Arts lo Pati després de la marxa del seu directorRuralc

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La programació del 2018 de Lo Pati, el centre d'arts visuals de les Terres de l'Ebre, ve protagonitzada per la 15ena Biennal d'Art Ciutat d'Amposta (BIAM), avalada pels nombrosos artistes de primera línia que hi ha participant des de 1989. Lo Pati també s'ha proposat arribar a tot el territori i sortir de les quatre parets del centre i ho farà amb propostes «pioneres», com el 'Ports, art i natura' que farà una segona edició ampliada per fer arribar l'art contemporani al cor del parc natural, o amb l'OculArt, una de les novetats d'enguany que omplirà d'art efímer els carrers d'Amposta. També hi haurà novetats en la faceta pedagògica i educativa del centre, amb el JEMP, l'Aula al Pati o una acció interdisciplinària amb l'escola de circ. També és mantenen els festivals consolidats com el de cinema de paisatge MónFilmat, l'Eufònic o el cicle de concerts a l'aire lliure Out-Side.

Lo Pati acull actualment una l'exposició 'Un desig de creure', produïda pel Mataró Art Contemporani i protagonitzada per la màgia, la prestidigitació, l'endevinació o l'aparicionisme que tindrà una sorpresa final prop de la cloenda. També prepara una mostra de l'ampostí Carles Guerra amb les seves primeres creacions al taller de fusteria que tenia el seu apre a la ciutat.

Lo Pati - Centre d'Art Terres de l'Ebre ha presentat aquest dijous la programació per al 2018. D'entrada, es mantenen moltes de les activitats dels últims anys però hi destaca la quinzena edició de Biennal d'Art d'Amposta (BIAM). Amb l'aval dels seus trenta anys de trajectòria, la BIAM és ja un veritable termòstat de l'activitat artística a l'estat espanyol. El seu director, l'artista ampostí Manel Margalef, ha destacat que són molts els artistes de renom que han trobat en la BIAM un aparador i un trampolí per fer-se un lloc dins l'art contemporani.

«Volem consolidar les 15 edicions i al·ludir a tots els aspectes teòrics que han format part dels jurats de les diferents edicions i a tots els artistes, lloant la seva trajectòria i tot el ventall de llenguatges i discursos que han conformat en un premi que ha anat més enllà de l'esperit del concurs i ha volgut aglutinar un petit fragment d'una realitat artística que s'està vivint a tot el país», ha defensat Manel Margalef.

Art a l'exterior

Com ha volgut destacar la directora de Lo Pati, Aïda Boix, el centre és un dels «més consolidats de Catalunya» i ofereix de nou «la programació molt interessant que la gent espera any rere any». «Per tant, moltes d'aquestes activitats continuaran junt amb activitats que es faran per primera vegada i que esperem que es puguin seguir fent els propers anys», ha defensat Boix.

D'aquestes propostes, una de les que destaca és el certamen de llum i color 'OculArt' que mostrarà a peu de carrer art urbà i efímer. La data encara està per concretar però es celebrà el darrer quadrimestre de l'any. L'objectiu és apropar l'art contemporani al carrer a partir d'instal·lacions o performances que tenen la llum i el color com a element principal de creació. Hi intervindran, entre altres, artistes destacats com Tom Carr i Carme Miquel.

La directora de Lo Pati ha assenyalat apuntat que l'OculArt pot convertir-se en una manera «natural i espontània» d'ajudar els ciutadans a entrar al centre, un gest que de vegades costa. «Si nosaltres ens acostem a la població fas que l'entrada sigui natural i ens apropem a públics de totes les edats. És una manera de demostrar que l'art contemporani el podem viure al dia a dia i pot formar part de la nostra realitat», ha defensat Boix.

Una altra de les novetats és l'acció interdisciplinària que durà a terme el Festival Internacional de Teatre i Circ d'Amposta (FestiCam) i on es barrejarà art plàstic i art escènic. La proposta vol ser un laboratori creatiu i comptarà amb la participació de l'artista i performer Mariaelena Roqué, l'artista escènic Oriol Escursell i alumnes de l'EtCA i ESARDI. El resultat serà una obra escènica durant la representació de la qual es generarà una obra plàstica.

Pel que fa a les activitats de producció pròpia es manté el festival de cinema i paisatge MónFILMAT, el Kino Tarragonik i la proposta 'Els Ports, Natura i Art', de Sergi Quiñonero que lliga l'art efímer al paisatge dels Ports. Després de la gran resposta de les dues primeres edicions, enguany s'amplia a dos dies. Es farà a Horta de Sant Joan al mes de juny i s'està treballant per incorporar una segona jornada a l'agost, a Paüls. «Gaudir l'art contemporani en un paratge meravellós aporta molt, es un binomi perfecte que es dona molt bé la mà», ha remarcat Quiñonero.

Repetirà també després de la bona acollida de la primera edició, el nou format del Festival d'Acció Social i Artística Femme in Arts, i es potenciaran les activitats que generen vincles entre el món de l'art i el de l'educació, com l'Aula al Pati d'Alfred Porres o Educatives de Maria Pons.

Pressupost consolidat

L'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, i la regidora de Cultura, Inés Martí, han explicat la consolidació del pressupost i el personal que s'ha fet respecte a Lo Pati. Per aquest 2018, el centre disposa de 110.000 euros, 60.000 els aporta la Generalitat, 30.000 l'Ajuntament d'Amposta i la resta la Diputació de Tarragona que incrementa la seua aportació de 15.000 a 20.000 euros.

Lo Pati confia en mantenir la xifra de visitants dels darrers exercicis, unes 5.200 persones. També segueix incrementant el nombre de seguidors a les xarxes socials.

tracking