Diari Més

Ciència

L'Observatori de l'Ebre recupera el registre de l'estació sísmica

Aquesta estació és la més antiga de Catalunya però va interrompre l'activitat fa uns anys per problemes tècnics

Imatge de l'

L'Observatori de l'Ebre recupera el registre de l'estació sísmicaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Observatori de l'Ebre i l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) han signat avui un nou conveni de col·laboració que permetrà recuperar el registre de l'estació sísmica de l'Observatori de l'Ebre.

L'ICGC és l'ens dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat (TES) amb competències sobre sismologia i cartografia.

El conveni s'ha signat a l'Observatori de l'Ebre (Roquetes), amb la presència del secretari general del Departament de TES, Ferran Falcó; el director de l'ICGC, Jaume Massó; el director dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat en les Terres de l'Ebre, Antoni Suárez; el president de la Fundació Observatori de l'Ebre i alcalde de Roquetes, Francesc Gas, i el director de l'Observatori, David Altadill.

L'objectiu de l'acord és acostar la informació d'alt valor científic als estudiosos d'aquestes disciplines i la preservació del coneixement històric.

Entre els projectes que s'han portat endavant està la recuperació del registre de l'estació sísmica de l'Observatori de l'Ebre, la més antiga de Catalunya, que va interrompre l'activitat fa uns anys per problemes tècnics.

El conveni renovat avui emfatitza la col·laboració per al manteniment operatiu de les tres estacions sísmiques de l'Observatori i impulsa la digitalització dels sismogrames analògics compresos entre el 1965 i el 1975.

D'una altra banda, fruit de la seva llarga trajectòria, l'Observatori ha acumulat un gran patrimoni científic en forma de sèries d'observacions geofísiques d'alt valor per la seva qualitat, antiguitat (algunes comencen a final del segle XIX) i continuïtat (molt poques interrupcions).

Al mateix temps, al llarg de més d'un segle, la biblioteca ha acumulat també un extens fons cartogràfic.

L'Observatori i l'ICGC col·laboren també en la catalogació del fons cartogràfic de la fundació responent a criteris d'antiguitat, rellevància i exclusivitat. A aquestes alçades s'han escanejat i posat a disposició dels ciutadans més de cinquanta i es preveu anar ampliant el fons.

Aquest fons escanejat es lliura a l'Observatori i forma part de la Cartoteca de l'ICGC, accessible a la ciutadania.

El Patronat de l'Observatori està format pels ajuntaments de Roquetes i Tortosa, l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), la Diputació de Tarragona, l'Institut Geogràfic Nacional, els departaments d'Empresa i Coneixement i de Territori i Sostenibilitat i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

tracking