Diari Més

Ocupació

L'ocupació creix un 3,8% a les Terres de l'Ebre a finals de 2017

La construcció és el sector que més creix en un any però també milloren la indústria i els serveis

Pla general d'un bloc de pisos en construcció a l'avinguda d'Andorra, una de les principals entrades a la ciutat de Tarragona. Imatge del 24 d'octubre del 2017.

El sector de la construcció a la demarcació de Tarragona remunta tímidamentACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'ocupació en l'últim trimestre de l'any ha crescut a les Terres de l'Ebre un 3,8%. És el segon valor més elevat en dos anys, tot i que inferior al 6,1% del trimestre anterior, i és el segon trimestre consecutiu que el creixement supera la mitjana catalana, després de 7 trimestres fent-ho per sota. A final de l'any passat, el nombre total d'afiliats a la Seguretat Social al territori era de 51.725, és a dir, 1.887 afiliats més que el mateix període de l'any anterior. Tots els grans sectors econòmics ebrencs han enregistrat un creixement superior al del mateix trimestre de l'any anterior, excepte l'agricultura. Destaca sobretot l'evolució de la construcció, a un ritme interanual del 5%, i també la indústria i el sector serveis que ho han fet en un 2,9% i un 4,5%, respectivament. L'ocupació ha crescut a les quatre comarques ebrenques, sobretot al Baix Ebre amb un 5,7%.

La Càtedra d'Economia Local i Regional (CELIR) del Campus Terres de l'Ebre de la URV ha presentat aquest dilluns, al Consell Comarcal de la Terra Alta, a Gandesa, el Butlletí d'Anàlisi de la Conjuntura Local de les Terres de l'Ebre del quart trimestre de 2017. Després de 15 trimestres consecutius de creixement interanual, el catedràtic Juan Antonio Duro ha destacat que sigui el segon en el qual es creix per sobre de la mitjana de Catalunya.

El fort impuls de les afiliacions al Règim General, que creixen un 6,1% en termes globals, explica aquesta dinàmica de creixement. Tanmateix els autònoms baixen 1,30 punts percentuals respecte al trimestre anterior.

Mentre que al Baix Ebre l'ocupació ha crescut un 5,7%, a la Ribera d'Ebre només ho ha fet un 1%. De 21 municipis ebrencs analitzats (els de més de 500 cotitzants), Santa Bàrbara, l'Ametlla de Mar, Roquetes, Alcanar i Batea són els únics que presenten una evolució negativa amb una davallada d'entre el 3,2 i 0,2 punts percentuals. En canvi, Sant Jaume d'Enveja i Camarles són els que més han crescut, amb 15,4 i 9,7 punts percentuals respectivament.

Mil aturats menys

De mitjana mensual trimestral, el nombre d'aturats s'ha situat en 10.319, és a dir, 1.086 menys que en el quart trimestre del 2016. En termes relatius, aquesta disminució ha suposat una caiguda del 9,5%, el que suposa 3,5 punts percentuals menys de disminució que el trimestre anterior. L'atur baixa per 17è trimestre consecutiu i ho ha fet a tots els pobles ebrencs.

La davallada més accentuada ha estat a Gandesa en un 20%, i la més lleu a l'Ampolla, en un 3,9%. La Sénia continua sent el municipi amb més atur, un 12,2%, i Batea, amb un 4,1% el que menys.

Dels 5.713 nous contractes laborals formalitzats a les Terres de l'Ebre en el quart trimestre de 2017, 394 són indefinits i 5.319 són temporals. En relació al mateix període del 2016, s'han signat 440 contractes menys, ha disminuït el nombre de temporals en 478 i ha augmentat el nombre de contractes indefinits en 38.

Les xifres a la Terra Alta

La Terra Alta és la comarca amb menys habitants de les Terres de l'Ebre i també la que té menys afiliats a la Seguretat Social. El sector agrari és el que té més pes amb una presència destacada de la producció vitivinícola reconeguda amb una DO. En l'últim trimestre del 2017 la població activa de la Terra Alta se situava en les 3.295 persones, mentre que el nombre d'aturats era de 387, 60 aturats menys que un any enrere (-13,3%).

Del 2012 al 2017 la comarca ha passat de tenir una taxa d'atur del 9,1% al 6%. El grup més nombrós d'aturats a la comarca (19,89% del total) és el dels individus d'entre 55 a 59 anys, seguits del grup d'entre 60 a 64 anys (14,47% del total).

tracking